Можете ли да устоите на купчина прясно из пържени мекици ? Ние не. Затова се стараем да ви представяме нови и нови рецепти, които да опитате у дома и да откриете най-подходящата за вкуса на вашето семейство! Днес сме ви приготвили нещо наистина изкусително - чудни содени мекички - меки като душички ! Интересното тук е в използването на два вида набухвател - сода и бакпулвер, както и на два вида мляко - прясно и кисело.
Чудни содени мекици
Продукти:
3/4 кофичка кисело мляко (около 300 гр.)
100 мл прясно мляко
2 големи яйца
1/3 ч.ч.олио
1 к.л.сода за хляб
1 к.л.бакпулвер
брашно за меко тесто (около 800 гр.)
олио за пържене
Приготвяне:
Пригответе по-дълбока купа. Изсипете вътре киселото мляко, в което сте разтворили предварително содата.
Щом шупне, прибавете олиото, разбитите яйца, прясното мляко. Постепенно започнете да добавяте брашното, смесено с бакпулвера, замесвайки меко тесто.
Щом се оформи на гладка топка, покрийте тестото с кърпа и го оставете в покой 10-тина минути.
Разделете го на две части, оформете ги на топки и разточете всяка. С остър нож нарежете корите на форми по желание - триъгълници, ромбове или изрежете кръгчета с чашка.
По желание може да сложите във всяка по бучка сирене, след което хубаво да го покриете с тестото.
Изпържете мекиците от двете страни в тиган с горещо олио.