2 филийки бял хляб, натрошен
½ чаша сметана за готвене
1 ч.л. масло + 1 супена лъжица
1 малка глава кромид лук, нарязан
500 гр. мляно месо смес
1 яйце
1 с.л. кафява захар
1 ч.л. сол
¼ ч.л. черен пипер
¼ ч.л. смляно индийско орехче
¼ ч.л. бахар
1/8 ч.л. джинджифил
¼ чаша пилешки бульон от кубче, разтворен
3 с.л. брашно
2 чаши телешки бульон (от кубче)
200 мл сметана за готвене
Загрейте фурната до 180 градуса. Поставете хлебните трохи в купа заедно с течната готварска сметана. Оставете сместа да престои малко, за да се накисне хлябът. През това време разтопете 1 чаена лъжичка масло в тигана на умерен огън. Запържете в него лука.
Извадете лука и го поставете в купа. Добавете каймата, яйцата, захарта, солта, черния пипер, индийското орехче, подправките и джинджифила. Омесете добре и добавете хлебните трохи, накиснати в сметана.
Разтопете и другата лъжичка масло в тава. Оформете малки кюфтенца с ръце и ги подредете в тава на разстояние. Оставете да престоят 5 минути. След това прехвърлете кюфтенцата в намаслената тава и ги залейте с приготвения пилешки бульон. Покрийте с фолио и печете около 40 минути.
За да направите соса:
Загрейте остатъците масло в тигана от пърженето на лука. Към тях добавете брашното. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес. Добавете 2 чаши телешки бульон. Оставете да заври, след което да покъкри за около 5 минути, докато сосът се сгъсти. Добавете сметаната и овкусете със сол и черен пипер.
Поднесете кюфтенцата залети със соса, а ако искате да са наистина като шведските - добавете лъжица сладко от червени боровинки!