Ако и вие обожавате мекичките сладкиши от парено тесто , пълни с най-неземно вкусния и пухкав ванилов крем , то сте попаднали на правилното място! Днес ще ви разкрием тайната на приготвяне на перфектните еклери !
Много домакини смятат еклерите за нещо като кулинарен Олимп и се страхуват да опитат, понеже се носят легенди за трудността на рецептата. Това не е съвсем без основание, тъй като френските сладкари наричат колегите си, усвоили приготвянето на тази вкусотия, "майстори".
Ние решихме да ви докажем, обаче, че печенето на еклери е не само прост процес, но и много забавно. Предлагаме ви три различни рецепта: всички тествани и работещи.
Домашни рецепти за еклери
Класически еклери с варен крем
- 0,5 литра прясно мляко
- 2 яйца
- 1 чаша захар
- 2 супени лъжици брашно
- 2 супени лъжици нишесте
- 200 гр. масло
- 2 супени лъжици заквасена сметана
- 1/2 чаша захар
- 50 гр. масло
- 2 супени лъжици какао на прах
- Пригответе тестото: изсипете водата в тенджера с дебело дъно, добавете солта, маслото, разбъркайте и оставете да заври. Разбърквайки непрекъснато, изсипете брашното на порции. Трябва да се получи гладка топка тесто.
- 4 яйца
- 250 мл вода
- 125 гр.масло
- 30 гр. шоколад
- 200 гр.брашно
- 1 щипка сол
- 1 чаша сметана с масленост 25-30%
- 2 супени лъжици пудра захар
- 100 гр. бял шоколад
- За тестото: изсипете водата в тенджера, добавете маслото, шоколада, солта. Поставете на тих огън. При постоянно разбъркване оставете сместа да заври. Добавете брашното и бързо и интензивно разбъркайте. Веднага щом тестото стане лъскаво и започне лесно да се отделя от стените на съда, свалете тенджерата от огъня. Добавете яйцата едно по едно, както по-горе.
- С помощта на шприц/пош шприцовайте еклерите. Печете на 200 градуса 15 минути, след това още 10 на 180 градуса. Оставете да се охладят леко, преди да ги извадите от фурната.
- За крема охладете добре сметаната, след което я разбийте с пудрата захар до твърди връхчета.
- За глазурата разтопете шоколада на водна баня.
- Напълнете еклерите със сметана и намажете с глазура.
- 100 мл прясно мляко
- 100 мл вода
- 1 супена лъжица захар
- 5 яйца
- 100 гр.масло
- 200 гр.брашно
- 1 щипка сол
- 5 гр. желатин
- 30 мл вода
- 200 мл сметана с 33% масленост
- 170 мл прясно мляко
- 100 гр.захар
- 2 супени лъжици масло
- 1 ч.л. лимонов сок
- 100 гр. тъмен шоколад
- Смесете водата, млякото, маслото, солта и захар в тенджера. Оставете да заври. Активно разбърквайки, прибавете брашното. Когато тестото започне да се отлепя от стените, дръпнете тенджерата от огъня. Добавете яйцата едно по едно, както е описано по-горе. Разбъркайте до гладка смес.
- В тавичка, покрита с пергаментова хартия, оформете еклерите. Печете 10 минути на 200 градуса, след това 15-20 - на 160 градуса.
- За крема накиснете желатина за 20 минути. Оставете млякото да заври. В отделна купа смесете захарта с лимоновия сок, поставете върху огъня, разбъркайте, докато захарта се разтвори напълно. Изсипете горещото мляко и разбъркайте добре.
- Добавете маслото, охладете леко, добавете набъбналия желатин, разбъркайте добре. Пъхнете крема в хладилника за 60 минути.
- Напълнете охладените еклери с крема, залейте с шоколада, разтопен на водна баня.
Надяваме се, че статията ще ви вдъхнови да си приготвите в най-близко бъдеще въздушни и меки еклерчета с различни пълнежи.
Добър апетит!