Ако обожавате сармички, но вече са ви омръзнали традиционните зелеви и лозови сарми, то днес ще ви споделя последното си откритие - Сарми в лук ! От 2 кг лук излизат сармички достатъчни за 2 дни! Невероятно ароматни са, а месото, задушено в лука, не може да се сравни на вкус с нищо друго! Ето какво ви трябва за тези сладки и вкусни Лучени сарми :
Сарми в лук
Продукти:
8 големи глави лук (около 2 кг)
400 г ориз (2,5 и половина чаши)
За пълнежа:
1 глава лук
магданоз
200 г кайма
1 супена лъжица доматен сос
5 супени лъжици зехтин
1 ч.л.черен пипер
1 ч.л.мащерка
1 ч.л.сол
За соса:
1 супена лъжица доматен сос
5 супени лъжици зехтин
800 мл вода или 5 големи чаши
Приготвяне:
Обелете главите лук и разрежете всяка наполовина, без да отрязвате докрая. Главите трябва да останат цели, само от едната страна да има разрез, който ще им позволи да се сварят по-добре във вода. След това ги сложете в по-голяма тенджера и ги залейте с вода.
Залейте ги с вряла вода и включете котлона на средна температура. Покрийте тенджерата с капак и варете 20 минути. Извадете сварените глави лук от водата в чиния и ги оставете да изстинат, докато приготвяте плънката.
За плънката:
Измийте ориза в купа, върху която сте сложили цедка. Излейте първата вода, след това залейте ориза с нова вода и го оставете да кисне 15 минути. Вземете сурова глава лук и я нарежете на малки кубчета. Тази глава ще е необходима за пълнежа.
Нарежете на ситно магданоза и го комбинирайте с лука. След това добавете каймата и подправете на вкус с черен пипер, сол, мащерка, а накрая добавете малко доматен сос и зехтин. Объркайте съставките, докато се смесят напълно.
Към тази смес се добавя оризът, който се прецежда от водата, където е бил накиснат и се смесва с месната смес. Плънката е готова, след което започнете да пълните главите лук. Внимателно отделете слоевете на всяка глава лук - ще получите много слоеве.
Оставете най-малките слоеве на лука настрана, защото не можете да ги напълните, но можете да ги сложите да се варят заедно с останалите сарми. Напълнете всяка обвивка лук с 1 супена лъжица от плънката и я увийте като елипсовидна топка, която се затваря лесно.
Така приготвените сарми се нареждат в тенджера (или гювеч), също като традиционните сарми. След това пригответе доматения сос със зехтин и вода. Залейте с него сармите, които сте подредили хубаво в тенджерата. Върху сармите се поставя обърната чиния и се покрива с капак.
Сложете да се варят на тих огън за около 50 минути. Получават се много хубави сармички с приятен вкус, а миризмата на лук не се задържа дълго, но е приятна и деликатна.
Да ви е сладко!