В малко от хладката вода разтворете маята, захарта и лъжичка брашно. Разбъркайте и оставете маята да се активира.
В това време в купата, в която ще месите, пресейте брашното. Добавете солта и объркайте хубаво всичко. Добавете олиото, маята и млякото, и омесете гладко и меко тесто, като намазнявате ръце.
Намажете повърхността на тестото с олио и го покрийте с чиста кърпа. Оставете тестото да втасва, докато удвои обема си.
Когато тестото втаса, накъсайте го на топки с големината на орех. Сложете всяка топка върху набрашнен плот и с точилка я изтънете на овална кора. После в единия край на кората направете прорези на 2-3 места с остър нож, но не до края (като на снимката).
Навийте корите на кифлички и ги подредете в намазана с олио тава на разстояние. Щом приключите с цялото тесто, включете фурната до 200 градуса да загрее (по този начин кифличките ще втасат още малко и ще получат допълнителна мекота).
Когато фурната се загрее, намажете кифличките с разбито яйце и ги поръсете със семена по желание. Печете ги до златисто-кафяво.
Готовите кифлички оставете да изстинат малко, след това ги поднесете.