Как се приготвя коливо и коливозмо на Задушница

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Как се приготвя коливо и коливозмо на Задушница
Как се приготвя коливо и коливозмо на Задушница
30554
Как се приготвя коливо и коливозмо на Задушница
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Задушница е в събота и е обичайно да приготвим коливо, което представлява варено, подсладено жито; пита или хляб; червено вино; плодове; мед; сладки.

Коливото се смята за символ на възкресението, тъй като самият Исус Христос възприема себе си като житно семе, което като умре ще очертае на хората пътя за спасение –  “Истина ви казвам: Ако житното зърно не падне в земята и не умре, то си остава само; но ако умре, дава много плод”.

Ето стъпките, които трябва да следвате:

Изберете груханано (освободено от люспата) жито и вижте дали зърната му са еднакви на големина, което ще улесни едновременното им увиране.

Прегледайте ги и при нужда почистете от сламки, камъчета, или друго. Измийте и накиснете от вечерта в студена вода.  На следващия ден, ако искате да запазите вкуса на житото, го  прехвърлете в разлат съд, в който не сте готвили мазни храни, такива с лук, чесън, или силни подправки.

Налейте прясна студена вода, която да го покрие поне три пръста и не забравяйте, че широкият съд ще му помогне да ври спокойно, без да изкипява.

Щом житото уври, посолете на око, разбъркайте, а сетне отлейте и запазете в купа останалата от варенето гъста бяла вода.

Уврялото житото прехвърлете в цедка и добре облейте със студена вода. Така зърната ще се отделят едно от друго, макар и да изгубят част от вкуса си. Отцедете и разстелете върху чиста (без влакна) кърпа, която ще попие ненужната влага. Оставете го да почива, но от време на време разбутвайте с ръка зрънцата. 

Щом житото изпръхне, се заемете да го овкусите. Всяка домакиня първо обърква коливото с галета, препечено брашно, или и с двете, но аз го харесвам със счукани на прах бисквити. Сложете житото в тава, или друг удобен съд и започнете с бисквитите. За да стане вкусно, трябва всяко зърно хубавичко да се оваля в бисквитения прах и да наедрее. После добавете смлените орехи, настърганата на ситно ренде лимонова кора, част от захарта, канелата и ванилията.

След като добре объркате житото,  го прехвърлете в подходящ за случая съд и поръсете обилно с останалата пудра захар. Отгоре направете християнския символ – кръст от канела (ядки, зърна), с които може да окрайчите и основата на коливото. Не украсявайте обредното жито с цветни украси, ярки плодове и по възможност се придържайте към сребристите тонове, били те от пръчици, бонбони и тъй нататък.

Някъде в коливото слагат по малко смлени, или скълцани на ситно бадеми, черен пипер, карамфил, стафиди, но аз ги избягвам.

Сега на Задушница често оформяме коливото в един съд и от него раздаваме, но преди време българката го е туряла в малки кръгли купи (чинии), които подавала на роднини и съседи.       

  На дъното им първо посипвала пресята канела, захар и орехи, които обърквала. После слагала ред жито, което ръсела с галета, ред орехи, щипка канела и накрая поръсвала с повечко захар.

 

Примерна рецепта за коливо:

--шест чаени чаши жито – 1 кг
--четири чаени чаши обикновени с масло (Petit Beurre) бисквити 2 пакета от 230-250 г
--две до три чаени чаши смлени орехи
--една до една и половина чаени чаши пудра захар (сама си меля кристалната захар)
--лимонова кора на вкус
--канела на вкус – 2-3 ч.л.
--две ванилии на прах

Винаги имам в повече от тези продукти, които и да останат, употребявам за направата на дребни сладки, или бисквити.

Съществуват други начини и рецепти за направата на коливо, но аз следвам утъпкания от баба и мама път, което ми спестява време и ненужни изненади.

У дома заради многото бисквити, орехи и други аромати житото, оставащо след направата на обредното коливо, неизменно ръсим с кристална захар и веднага хапваме като десерт.

 

Коливозмото се прави от гъстата бяла вода,

в която е вряло житото и която щом изстине, се пелтосва. Всякога се подава в малка купичка, в чиято среда се слагат, без да се объркват:

--лъжица, две от свареното жито
--толкова смлени орехи, или цели обелени бадеми
--бели стафиди
--пудра захар
--канела на вкус

Коливозмото е много питателно и се дава на децата.

Нашите пра- и прапрабаби тачели  Задушница като празник, който в един ден свързвал света на живи и умрели. Отрано омесвали хляб, или погача, върху чиято среда слагали домашния просфорен печат( наречен още просфорник, който стоял редом до иконата-покровителка на дома); приготвяли (до четиредесет) купи с коливо; печали курабии; беряли сезонни плодове, цветя и с молитва към Господ Иисус Христос тръгвали към църквата и гробището, където с обреди и подавки почитали мъртвите си близки.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft