Как се приготвя най-вкусната разложка капама

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Как се приготвя най-вкусната разложка капама
170978
Източник: 24chasa.bg
Снимков материал: pixabay.com
Как се приготвя най-вкусната разложка капама

Капамата става най-вкусна , когато гърнето е поне за 10 човека.

Вари се на тих огън продължително време.

Запържете зелето за капамата,за да не пусне много вода в гювеча и манджата да стане водниста.

Изцедете зелето с ръце, като го нарежете, и чак след това добавете водата или армеята, която е нужна за манджата.

Вървят й черен пипер, дафинов лист и бахар на зърна.

Киселото зеле носи много мазнина, така че не пестете олиото.

Ако зелето е по-кисело или солено, сложете малко ориз - той обира киселината и задържа мазнината и ястието става по-вкусно.

КОЙ ГОТВИ:

Бойка Асиовае журналистка и писателка, родом от Разлог, която твърди, че капамата не е просто ястие, а възглед.

ПРОДУКТИ:

1 кг свинско месо, 1/2 кг телешко месо,1пиле или две големи бутчета, кървавица, суджук, малко сланина, 1-2глави кисело цвекло, кисело зеле,3 ч.ч.ориз, 1 ч.ч. бяло вино

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Нарязваме сланината на тънки резени и с част от тях покриваме дъното на гърнето. Редим капамата - ред зеле, ред месо, ред ориз, ред кисело цвекло.

Редуваме така, като последният ред трябва да е от зеле.

Покриваме отгоре с цял зелев лист и върху него нареждаме останалите тънки парченца сланина, чиято мазнина ще се просмуква по време на варенето. Заливаме с виното. Прибавяме олио - капамата е хубава, когато е тлъста.

Запушвамегърнето с намокрен кръг хартияс по-голям диаметър от гърлото и слагаме капака.

Печем на по-висока температура, докато капамата “зашепне”, след което я оставяме да ври много слабо 4-5 часа.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft