Без храна човек не може да оцелее. Въпреки това понякога и самата храна може да бъде опасна.
Така например една от най-често срещаните храни е пилешкото. То обаче е продуктите, които могат да причинят хранителни отравяния, ако се ядат развалени.
В този ред на мисли трябва да можем да разпознаваме дали е годно за консумация. Месото може да се развали по различни причини, но каквато и да е тя, трябва да знаем как да преценим дали може да го ядем или не.
Предлагаме ви да се запознаете с 3 начина за определяне дали пилешкото е развалено.
Датата
В случай че смятате, че може да има някакъв проблем с пилешкото, първото нещо, което трябва да направите е да проверите срока на годност, посочен на опаковката. Препоръчително е суровото охладено пилешко да се готви до 2 дни след датата на опаковане, посочена на етикета.
Сетива
Проверете с очи и нос месото преди да го сготвите. Докоснете го и с пръсти. Ако е съсухрено и доста повехнало, вероятно не става за консумация. Прясното пилешко месо е пружиниращо и еластично. Ако има остра и силна неприятна миризма, също е за изхвърляне. Цветове от сивата и синята гама също са показател за негодност. Ако месото е покрито с лепкава субстанция отново не става за ядене.
Ястие
Ако пилешкото стои в хладилника ви сготвено от няколко дни, и се чудите дали става за консумация, първо трябва да проверите цвета на месото. Ако не е бяло, а е добило сив, син или зелен цвят, подобен на мухъл, не го яжте. Важно е да запомните, че цветът, мирисът и текстурата са водещи, когато трябва да определите дали месото става за консумация или не.