125 г меко масло
125 мл олио
2 с.л. кисело мляко
2 с.л. какао
1 бр. яйце
1 ч.ч. пудра захар
30 г царевично нишесте
10 г бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
брашно, колкото поеме
по 50 гр. бял и тъмен шоколад за украса
60 гр. масло за украса
В купа чукваме яйцето, добавяме маслото, олиото, киселото мляко и пудрата захар. С миксер разбиваме съставките докато се смесят добре. Към тази смес добавяме нишестето и какаото и отново разбъркваме с миксера. В няколко лъжици брашно разбъркваме бакпулвера и ванилията и добавяме в купата, започваме с ръце да месим тестото като малко по-малко добавяме брашно докато не получим средно твърдо тесто. Измесваме хубаво и оставяме да почива 15 минути. От тестото взимаме парче колкото орех, между дланите оформяме топче, което сплескваме с помощта отново на дланите. Оформените курабии редим в тава върху хартия за печене. Печем при температура от 180 С за 10-15 минути
Шоколадът за украсата се разтопява на водна баня с по 30 гр.масло. Курабийките се оставят да изстинат напълно и върху тях се оформят решетъчни фигурки с помощта на шприц или малка лъжичка.
Цветът на курабийките зависи от това, какво какао използвате!