Българите обичат испанската кухня , защото от една страна е близка до нашата като вкус и съставки, а от друга е допустимо различна, каза Лора Райчева, съсобственик на ресторант "Sparrows", който тази седмица е посветил менюто си изцяло на вкусна испанска кухня. "В България, разбира се, има хора, които обичат да експериментират и ядат всякакви нетрадиционни неща , но масовият вкус е да не е нещо прекалено екстремно.
Лукът и чесънът са най-типичните подправки в испанската кухня. "Те ги слагат на абсолютно всички ястия. Наблягат доста и на ориз, ядат паеля всеки ден по много и много я обичат. Но може би най-обичаното нещо от самите испанци е хамонът. Там около Коледа до малко след Нова година всяко семейство, без значение от социалния си статус, си купува хамон. Използват много и риба-тон, защото това е масова, евтина риба и всеки може да си я позволи. Пиле и заек са месата, които испанците много харесват, наблягат доста и на грах, чушки, домати.
Те не ядат много салати, но имат и са вкусни. Нямат обаче практика като у нас да сядат на салата и на ракия, тя е просто добър старт на вечерта", каза Лора. Нейните наблюдения показват, че българите все повече се интересуват от здравословно хранене и споделя, че испанската кухня е много здравословна, защото се използва зехтин, а това е най-добрата възможна мазнина."Освен това не прекаляват с тежки подправки и сол, не ядат много пикантно.
Доказано е, че маслините са полезни за сърцето, а те консумират много маслини. Месата, които ядат, са леки, бели меса, рибата и морските дарове също са изключително полезни. Мазнината на рибата и морските дарове се усвоява изцяло от организма за разлика от всички останали животински мазнини, така че испанската кухня е много здравословна", допълни още Райчева.