Финият аромат на магданоза и свежият му вкус го правят една от любимите подправки на много хора. Родината на магданоза е остров Сардиния, където и днес той се среща като диворастящ вид.
Магданозът е много ценен за организма, тъй като съдържа много полезни вещества. Той се употребява за направата на лекарствени препарати, като те се правят от семената му, от корените, листата и стъблата.
Зелените листа на магданоза са богати на витамин С , който спомага за усвояването на желязо от организма. В листата на магданоза има много витамини – витамините В1, В2, РР, А, а също така каротин и фолиева киселина. Магданозът съдържа пектинови вещества , флавоноиди и фитонциди, магнезий, калций, фосфор и калий.
Отварата от магданоз има леко възбуждащо действие и действа еднакво на мъжете и жените, затова се препоръчва при охлаждане на отношенията. Тя се приготвя от един литър вода, с който се заливат две чаени чаши нарязани листа от магданоз. Оставя се да престои четиридесет минути и се прецежда.