Какви правила спазвате, когато правите салата? Например в него слагам разнообразни цветни зеленчуци, за да направя дъга. Такова ястие не само изглежда свежо и елегантно, но и носи значително повече ползи, отколкото изглежда на пръв поглед.
Както се оказа, витаминният му потенциал зависи от цвета на зеленчук или плод . Знаейки за такава интересна функция, можете да разнообразите диетата си и в същото време да подобрите здравето си. И редакционният съвет на "Толкова просто!" с удоволствие ще ви помогна с това!
ЦВЕТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ
Цветът на зеленчуците и плодовете зависи от пигмента, който те съдържат. Това от своя страна показва наличието на определени антиоксиданти, фитонутриенти и хранителни вещества в храната. Смята се, че колкото по-тъмен е зеленчукът или плодът , толкова по-здравословен е той. Но в идеалния случай диетата на човек трябва да е розова.
Зелени зеленчуци и плодове
Зелените листни зеленчуци имат високо съдържание на хлорофил, както и изотиоцианати. Те са богати на витамини В и К, калий и други микроелементи. В допълнение, зелените храни имат нисък гликемичен индекс. Това означава, че те се усвояват доста бавно и няма да навредят на фигурата.
Фолиевата киселина, съдържаща се в зелените зеленчуци, подобрява когнитивните показатели. Например концентрация и памет . Ярки представители на зелените стърготини са спанак, броколи, брюкселско зеле, аспержи и авокадо.
Жълти зеленчуци и плодове
Жълтите плодове и зеленчуци са източник на витамин С. Той е необходим не само за укрепване на имунната система, но и за подобряване на функционирането на нервната система. Тези храни също съдържат лутеин. Това вещество има благоприятен ефект върху зрението.
Някои жълти могат да ви развеселят. Например, жълтите чушки се препоръчват особено за хора, които са запознати с унинието, апатията или дори депресията. В допълнение, зеленчукът ще помогне да се справи с безсънието .
Червени зеленчуци и плодове
Червените плодове и зеленчуци съдържат цяла гама витамини и минерали. Те имат еднакво добър ефект върху имунната система и сърдечно-съдовата система. За да се запазят всички ползи, най-добре е да не се обработват топлинно такива храни. Освен това именно червените могат да причинят алергии. Така че гледайте това внимателно.
Червените зеленчуци и плодове съдържат антоцианини. Тези антиоксиданти са полезни за очите и сърцето и помагат за укрепване и тонизиране на тялото . Между другото, не забравяйте за червените плодове - незаменим източник на витамин С и фибри.
Оранжеви зеленчуци и плодове
Оранжевите зеленчуци и плодове са основният източник на бета-каротин, витамин А и ретинол. Тези вещества са отговорни за доброто зрение и поддържат добро състояние на кожата. Освен това те ще помогнат за укрепване на имунната система. Сезонните храни като тиква или райска ябълка са особено добри .
Лилави зеленчуци и плодове
Лилавите плодове и зеленчуци са склад на витамини, минерали и антиоксиданти. Например патладжаните могат да помогнат за нормализиране на телесното тегло, а къпините са с високо съдържание на витамин С и флавоноиди.
Лилавите храни помагат в борбата със стареенето и развитието на болестта на Алцхаймер . Освен това те имат противовъзпалителни и профилактични свойства.
Бели зеленчуци и плодове
Белите зеленчуци и плодове са особено важни през есента и зимата. Те ще помогнат за укрепване на имунитета и борба със сезонните заболявания . Освен това малките бели имат благоприятен ефект върху храносмилателния тракт и хормоните.
Както можете да видите, цветните зеленчуци и плодове наистина си струва да добавите към вашата диета. Надяваме се, че тази статия е била полезна за вас. Ще бъде чудесно, ако го споделите с приятели и познати. Пази се!