Оказва се, че в дните около Великден в магазините и търговската мрежа масово се продават козунаци с изкуствени добавки и оцветители, а при някои от индустриално подготвените продукти са спестени важни съставки като например мляко и яйца. Кои Е-та можем да открием в козунаците и с какво са заменени класическите съставки?
Според председателя на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов всяка година се установява едно и също, а именно, че козунаците в търговската мрежа има безброй Е-та, които не можем дори да произнесем.
"Ние се отдалечаваме от натуралното, от истинското, от това, което правим вкъщи.
Със сигурност е позволено да се заместват натуралните продукти с Е-тата. Не е ясно обаче в дългосрочен план докъде ще доведе това. Все пак е сравнително ново изобретение за човека", отбеляза още Николов в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.
Той е категоричен, че хората се отказваме от натуралните съставки и се обръщаме към химията.
"Производителите предпочитат да забъркват тези химични коктейли, вместо да произвеждат истинска храна. Това е така, защото им е по-евтино и освен това продуктът има по-дълъг срок на годност. Има и по-добър външен вид", уточни председателят на асоциация "Активни потребители".
По думите му друг основен проблем е липсата на етикет какво съдържа козунакът и с какво е направен. Или пък се използва нелоялната практика на етикета да се пише, че козунаците са "бабини" или "по бабина рецепта", но ако се погледне отзад - съставките не са познати на нито една баба.
"Направихме изследване на 16 марки козунаци и само един не използва подобрители и е много близък до класическата рецепта", завърши Николов.
Фабрично приготвените козунаци често съдържат имитиращи съставки. Как се приготвят те и как да познаем качествените такива?
Репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров отиде в столична пекарна, за да открие отговорите на тези въпроси.
"Най-лесният начин да разпознаете фалшивия козунак е цветът. Само с масло и яйца няма как да добием патешко-жълтия вид", подчерта управителят на фирмата Мариан Диков.
Той обясни, че за направата на добрия козуначен хляб, хората трябва да се заредят с търпение.
"Той не може без една добре структурирана рецепта. Също и фурната трябва да бъде предварително загрята, а тестото е по-добре да втасва по-дълго време, за да се получат характерните за козунака конци", отбеляза Диков.
По думите му цената на продукта вече се е покачила заради идващите християнски празници и в козунак за 2 лева няма как да бъдат включени яйца, масло и мляко.
"Добрият козунак струва около 8-10 лева", заключи управителят.
Той е категоричен, че хората се отказваме от натуралните съставки и се обръщаме към химията.
"Производителите предпочитат да забъркват тези химични коктейли, вместо да произвеждат истинска храна. Това е така, защото им е по-евтино и освен това продуктът има по-дълъг срок на годност. Има и по-добър външен вид", уточни председателят на асоциация "Активни потребители".
По думите му друг основен проблем е липсата на етикет какво съдържа козунакът и с какво е направен. Или пък се използва нелоялната практика на етикета да се пише, че козунаците са "бабини" или "по бабина рецепта", но ако се погледне отзад - съставките не са познати на нито една баба.
"Направихме изследване на 16 марки козунаци и само един не използва подобрители и е много близък до класическата рецепта", завърши Николов.
Фабрично приготвените козунаци често съдържат имитиращи съставки. Как се приготвят те и как да познаем качествените такива?
Репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров отиде в столична пекарна, за да открие отговорите на тези въпроси.
"Най-лесният начин да разпознаете фалшивия козунак е цветът. Само с масло и яйца няма как да добием патешко-жълтия вид", подчерта управителят на фирмата Мариан Диков.
Той обясни, че за направата на добрия козуначен хляб, хората трябва да се заредят с търпение.
"Той не може без една добре структурирана рецепта. Също и фурната трябва да бъде предварително загрята, а тестото е по-добре да втасва по-дълго време, за да се получат характерните за козунака конци", отбеляза Диков.
По думите му цената на продукта вече се е покачила заради идващите християнски празници и в козунак за 2 лева няма как да бъдат включени яйца, масло и мляко.
"Добрият козунак струва около 8-10 лева", заключи управителят.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари