Какви са бабините козунаци, които се продават-Съставки, непознати за бабите, бои, Е-та-Колко струва истинският козунак

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Какви са бабините козунаци, които се продават-Съставки, непознати за бабите, бои, Е-та-Колко струва истинският козунак
7377
Източник: dnes.bg
Снимков материал: pixabay.com
Какви са бабините козунаци, които се продават-Съставки, непознати за бабите, бои, Е-та-Колко струва истинският козунак

Оказва се, че в дните около Великден в магазините и търговската мрежа масово се продават козунаци с изкуствени добавки и оцветители, а при някои от индустриално подготвените продукти са спестени важни съставки като например мляко и яйца. Кои Е-та можем да открием в козунаците и с какво са заменени класическите съставки?

Според председателя на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов всяка година се установява едно и също, а именно, че козунаците в търговската мрежа има безброй Е-та, които не можем дори да произнесем.

"Ние се отдалечаваме от натуралното, от истинското, от това, което правим вкъщи.

Със сигурност е позволено да се заместват натуралните продукти с Е-тата. Не е ясно обаче в дългосрочен план докъде ще доведе това. Все пак е сравнително ново изобретение за човека", отбеляза още Николов в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че хората се отказваме от натуралните съставки и се обръщаме към химията.

"Производителите предпочитат да забъркват тези химични коктейли, вместо да произвеждат истинска храна. Това е така, защото им е по-евтино и освен това продуктът има по-дълъг срок на годност. Има и по-добър външен вид", уточни председателят на асоциация "Активни потребители".

По думите му друг основен проблем е липсата на етикет какво съдържа козунакът и с какво е направен. Или пък се използва нелоялната практика на етикета да се пише, че козунаците са "бабини" или "по бабина рецепта", но ако се погледне отзад - съставките не са познати на нито една баба.

"Направихме изследване на 16 марки козунаци и само един не използва подобрители и е много близък до класическата рецепта", завърши Николов.

Фабрично приготвените козунаци често съдържат имитиращи съставки. Как се приготвят те и как да познаем качествените такива?

Репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров отиде в столична пекарна, за да открие отговорите на тези въпроси.

"Най-лесният начин да разпознаете фалшивия козунак е цветът. Само с масло и яйца няма как да добием патешко-жълтия вид", подчерта управителят на фирмата Мариан Диков.

Той обясни, че за направата на добрия козуначен хляб, хората трябва да се заредят с търпение.

"Той не може без една добре структурирана рецепта. Също и фурната трябва да бъде предварително загрята, а тестото е по-добре да втасва по-дълго време, за да се получат характерните за козунака конци", отбеляза Диков.

По думите му цената на продукта вече се е покачила заради идващите християнски празници и в козунак за 2 лева няма как да бъдат включени яйца, масло и мляко.

"Добрият козунак струва около 8-10 лева", заключи управителят.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft