Голяма част от българските дворове и поляни, през пролетта, биват покрити от жълт килим, чийто целебни качества за жалост са непознати за много от нас.
Освен, за да краси младите девойки, под формата на красив венец в косите им, Глухарчето има ценни лечебни свойства.
Полезна за организма ни е всяка част от цветето, през различно време от годината.
Неприятен и натрапчив е вкусът на билката непосредствено след откъсването й, но след кратко накисване във вода (за отделяне на горчивите сокове) и овкусяване, можем да се насладим на чудна витаминозна салата, която освен на здравето, се превръща и в пазителка на фигурата ни.
Изключително полезни при проблеми с отделителната система, песъчинки и камъни в бъбреците, черния дроб, камъни в жлъчката и други, са корените на растението, от които се приготвя чай.
Не безизвестни са лечебните свойства на листата от глухарчето върху една от най-разпространените болести сред млади и стари - Диабета и регулация на кръвното налягане.
При екземи и брадавици, на помощ идват стъблата на цветето-билка, и в частност „млякото", което можем да видим всеки път, когато откъснем стръкче от растението. Проблемните зони се намазват с бялата течност, като се има предвид обаче, че тя би могла да ги оцвети в оранжево-кафяви цветове.
Може би повечето от читателите си спомнят, че по-горе споменах за свойствата на ВСИЧКИ части от Глухарчето, а до тук не съм говорила за тези на цветовете му. Е, дойде момента да отбележа, че изключително ароматен е меда от цветовете на глухарчето.
Но какво общо има със здравето ни?
Медът от глухарче е изключителен антиалерген, също като корените на растението, той е полезен отново при проблеми с жлъчката и действа разхлабително при запек, благоприятно е въздействието му върху настинки и неразположения в организма.
Още относно цветовете на глухарчето, непременно трябва да спомена, че от него се произвежда дори и вино! Да, колкото и да е чудно за мнозина, предвид минималното количество на захари в това растение, то е достоен конкурент на гроздето. Не случайно Рей Бредбъри, кръщава романа си с името "Вино от глухарчета".
Глухарчето е сред най-ценените билки в някои източни страни, като Китай и Индия. Това е една от най-често срещаните и достъпни билки.
Изключително важно обаче за приема на това растение, е че както при повечето неща трябва да внимаваме с количеството, което консумираме.