Какви странни храни ще ядем през 2054 г.

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Какви странни храни ще ядем през 2054 г.
1686
Какви странни храни ще ядем през 2054 г.

Изследванията върху еволюцията на храните рисуват мрачна картина на бъдещето на диетите. Много обичаните бургери, пастата Болонезе и пилешките гърди може скоро да останат в миналото, отстъпвайки място на много по-малко апетитни алтернативи - мравки, скакалци, щурци и хлебарки.

Какво друго ще ядем през 2054 г.?

Защо човечеството ще трябва да се откаже от месото

Това заключение направиха учени от университета в Йорк, като прогнозираха, че през следващите 30 години човечеството ще трябва да се откаже от естественото месо. И това няма да е толкова доброволен отказ, колкото принудителна мярка. Първата причина е недостигът на месо спрямо населението. Въпреки намаляващата демография в някои страни, броят на животните, достъпни за консумация, намалява. Освен това след няколко десетилетия просто няма да остане място за животните и птиците да растат и да се развиват поради глобалното развитие.

Втората причина за отказване от месото са екологични и етични проблеми. Убиването на животни за храна става все по-неприемливо за много хора, а намаляването на консумацията на месо помага за намаляване на вредните емисии и запазване на чистата вода на планетата.

Мнозина вече започват да осъзнават ползите от насекомите - например някои термити съдържат почти същото количество протеин като пилешкото месо. Насекомите отдавна са станали обичайна храна в азиатските кухни, съобщава сайтът Rsute.ru.

Какво друго ще ядем през 2054 г.?

Бъдещето на хранително-вкусовата промишленост обаче няма да се ограничи само до насекомите. Според авторите на изследването до 2054 г. ще очакваме масово потребление на 3D храни. Това ще се превърне в необходимост поради недостига на природни ресурси и желанието за намаляване на въглеродния отпечатък.

Има и положителни новини. Зеленчуците и плодовете ще останат важна част от нашата диета. Те ще съставляват повече от 50% от дневното ви хранене. В допълнение към пресните продукти, хората активно ще използват мариновани и ферментирали зеленчуци, за да запазят полезните им свойства.

Друга положителна тенденция е повишеното потребление на местни фермерски продукти. Екологичните и финансовите съображения ще накарат хората все повече да избират местно отгледана храна. Проучване на голям британски супермаркет Co-op потвърждава тези тенденции: 54% от хората са готови да плащат повече за устойчива храна, 61% купуват само това, от което имат нужда, 38% предпочитат рециклирани опаковки и 88% от британците ядат повече плодове и зеленчуци отколкото преди няколко години.

„До 2054 г. ядливите насекоми ще се появят на нашите маси и обработката на щурци ще стане обичайна. За да се справим с изменението на климата, ще трябва да възприемем тези иновации, за да изхранваме нарастващото глобално население“, казва Боб Дохърти, автор на изследването.

Заслужава да се отбележи, че преходът към изкуствена храна започна в началото на 2000-те години. Тогава свръхобработената храна достигна върха на популярността си: хапки без пълно месо, хляб с консерванти, шоколад с палмово масло. Тези разработки направиха възможно намаляването на потреблението на естествени суровини и направиха производството на храни по-евтино и по-достъпно. Въпреки това, за разлика от насекомите, такава храна беше вредна за нашето здраве.

Редактор: За Жената

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft