Хемоглобинът е част от червените кръвни клетки или по-скоро тяхната основа. Много зависи от това, например, благосъстоянието, жизнеността, както и външния вид. За да бъде хемоглобинът винаги на високо ниво, трябва да ядете храни с високо съдържание на желязо. Основното нещо е да знаете кои и как да ги комбинирате правилно. След това ще ви кажем какво трябва да ядете, за да имате нормално ниво на хемоглобина.
Причини за нисък хемоглобин в кръвта
Неправилно хранене. Липсата на желязо в продуктите или несъвместимостта на микроелементи един с друг;
неизправности в храносмилателната система, лошо храносмилане или намалена киселинност;
заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система;
цивилизационен фактор. В древни времена жените раждали повече деца, отколкото сега, и това не позволявало нивото на хемоглобина в кръвта да падне рязко.
Как да разберем, че в тялото няма достатъчно желязо
Дефицитът на желязо в кръвта може да бъде идентифициран от няколко фактора:
- постоянна слабост и умора. Някои бъркат това с нормална липса на сън или упорита работа, но това най-често се дължи на липса на протеин;
- бледа кожа. Ниските нива на желязо могат да накарат тялото и лицето да променят обичайния си цвят;
- виене на свят и главоболие. Всичко това се дължи на факта, че кислородът в достатъчни количества не влиза в мозъка;
- тежка загуба на коса. Малко количество кислород също навлиза в кожата, което води до отслабване на линията на косата;
- нарушена целостта на ноктите. Това явление се проявява поради анемия;
- студени крака и ръце. Доста често хората не обръщат внимание на това, но такъв симптом е един от факторите за липсата на желязо в кръвта.
„Хемоглобинът е сложен протеин, съдържащ желязо, основният компонент на еритроцитите, който пренася кислород от белите дробове до всички тъкани на тялото и участва в отстраняването на въглеродния диоксид от клетките на тялото“, каза Ирина Кононенко, която е експерт в онлайн медицинска академия UniProf.
Какви храни съдържат желязо
Морските дарове съдържат доста голямо количество желязо, а именно:
- скариди;
- миди;
- стриди.
Освен това тези морски дарове много добре повишават холестерола, което придава еластичност на кръвоносните съдове и ги прави по-издръжливи.
Тези, които не ядат морски дарове, могат да ядат телешки език, сърце, бъбреци и черен дроб. Ако такива продукти се приготвят във фурната, тогава те ще запазят по-голямо количество полезни микроелементи.
Какво да ядем за повишаване на нивата на хемоглобина
- месо и риба. Тези отпадъчни продукти съдържат големи количества желязо. При много ниско ниво на хемоглобин трябва да ядете заешко месо, телешко и пилешко;
- леща, боб и грах. Те съдържат голям брой полезни микроелементи;
- домати, цвекло, картофи, моркови и тиквички. Те съдържат значително количество желязо в състава си;
- различни зелени подправки и храни. Помага за повишаване нивото на желязо в кръвта;
- разнообразие от плодове и горски плодове. Праскови, ябълки, круши, нар, кайсии, ягоди, планинска пепел, боровинки, ягоди съдържат значително количество желязо и други полезни микроелементи;
- орехи;
- пчелен мед. Този отличен продукт помага много добре за повишаване нивото на хемоглобина в кръвта;
- различни сокове. Тяхната ефективност достига нивото на плодовете и зеленчуците, но не и в магазинните опции, те не могат да помогнат малко;
- сушени плодове. Сушените кайсии, фурмите и сините сливи помагат в борбата с анемията и също така повишават нивата на желязо в организма.