Една от забраните, които лекарите насърчават да се спазват, е отказът от алкохол.
Има няколко табута, показани преди ваксинацията срещу коронавирус. Целта на ваксинацията е да се създадат условия в организма, при които проникващите патогени - вируси или бактерии - да бъдат унищожени поради появата на мощен имунен отговор. В случай на ваксинация срещу COVID, основната задача е да стимулира организма да произвежда активно антитела срещу коронавирус.
Имайки предвид това условие, алкохол не трябва да се консумира преди ваксинацията. Изяснявайки какво не трябва да се прави, ако се планира ваксинация, лекарите заявиха това
„За да се развият повече антитела срещу коронавирус, е необходимо напълно да се спре употребата на алкохол за няколко дни преди и след ваксинацията.“
Под въздействието на алкохола се потиска активността на Т-лимфоцитите - този тип клетки "насочва" В-лимфоцитите, които произвеждат антитела. По този начин пиенето, дори умерено, може да доведе до недостатъчно производство на антитела.
С отделна препоръка какво не трябва да се прави преди ваксинация срещу коронавирус, лекарите се обърнаха към страдащите от алергии. Експертите съветват да избягват всичко, което може да предизвика алергична реакция - на първо място, въздържайте се от консумация на храни с хистамин.
"Шоколадът, ягодите, цитрусовите плодове, плесенясаните сирена, пушеното месо предизвикват отделянето на допълнителна порция хистамин и пречат на имунния отговор."
На свой ред кардиологът Херман Ганделман добави, че ако човек има остра инфекция, планираната ваксинация трябва да бъде отложена - ще бъде възможно да се ваксинира 7-14 дни след възстановяването.