Изследователи установили, че опасността от хроничните болести и смърт намаляват от плодове, зеленчуци, чай и кафе заради съдържащите се в тях полифеноли или мощни антиоксиданти, пише британското издание Express.co.uk. Учени от Барселонския университет в продължение на 12 години наблюдавали 807 мъже и жени от централна Италия, които били на възраст от 65 години и нагоре.
Те установявали равнището на полифеноли в организма им чрез биомаркери, съдържащи се в урината.
Смъртността е намаляла с 30 % в групата участници, която е консумирала над 650 грама полифеноли на ден в сравнение с онези, които поемали под 500 грама. Притежаващи антиоксидантнто, противовъзпалително и противораково действие, полифенолите се съдържат в плодовете, зеленчуците, орехите, зърнените култури, а също в чая и кафето. Учените стигнали до извода, че хората които консумират такива храни са подложени на по-малък риск от развитие на хронични заболявания .
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари