От тестото с мая се пекат не само козунаци, но и ароматни кифли, баници, хляб и много други вкусни неща. Въпреки това, понякога дори опитни готвачи правят грешки при смесването му.
Защо тестото с мая за великденски козунак не се издигна: основните причини
Проблемът е с маята. Това е основната причина, поради която тестото обикновено не втасва. Маята може да е с изтекъл срок на годност или да е съхранявана неправилно. Живата мая трябва да се съхранява в херметически затворен контейнер, а отворена опаковка суха мая трябва да се съхранява в хладилник за не повече от седмица. Те също трябва да бъдат запечатани, за да се предотврати навлизането на въздух.
Неправилна температура за втасване на тестото. Ако температурата е твърде ниска (под 5 градуса) или твърде висока (над 45), тестото няма да втаса, тъй като при такива условия дейността на дрождите спира. Идеалната температура за тесто с мая е 24-26 градуса.
Чернови. Тестото не обича течение, трябва да се постави на топло и сухо място или във фурната с включена светлина и изключена фурна.
Много сол или захар. Трябва да поставите тези съставки в правилните пропорции, в противен случай маята няма да работи.
Стегнато тесто не втасва, защото има много брашно. Тестото с мая трябва да е меко и ефирно.
Има силен алкохол. Почти всички рецепти за козунак съдържат сушени плодове, някои домакини ги накисват в алкохол. Въпреки това, присъствието му може да спре активността на дрождите. За да предотвратите това, по-добре е алкохолът да се разрежда с вода и също така внимателно да се отцеди течността след накисване. И попийте сушените плодове с хартиена кърпа, за да отстраните остатъчния алкохол.
Как бързо да решите проблема със "спящото" тесто
Ако всички пропорции са спазени и всичко е наред с маята, вероятно проблемът е в температурата, така че това може да се реши с коригиране. Контейнерът с тестото трябва да бъде покрит с хранителен филм и добре увит. Можете да поставите тестото близо до камина, радиатор или фурна - по-близо до източник на топлина.
Ако причината не е температурата, тогава трябва да добавите малко повече мая към тестото. Те трябва да се разтворят в топло мляко и след това да се активират, като се добави малко захар. Внимателно добавете получената течност към тестото. Веднага след като тестото започне да се издига, то трябва да се омеси и отново да се постави на топло място.