Какво да направите, ако тестото за козунак не е втасало: какви могат да бъдат причините?

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Какво да направите, ако тестото за козунак не е втасало: какви могат да бъдат причините?
Какво да направите, ако тестото за козунак не е втасало: какви могат да бъдат причините?
1515
Какво да направите, ако тестото за козунак не е втасало: какви могат да бъдат причините?
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

От тестото с мая се пекат не само козунаци, но и ароматни кифли, баници, хляб и много други вкусни неща. Въпреки това, понякога дори опитни готвачи правят грешки при смесването му.

Ще ви кажем какви са причините, поради които тестото с мая не втасва и как бързо да разрешите проблема, ако възникне такъв.

Защо тестото с мая за великденски козунак не се издигна: основните причини

Проблемът е с маята. Това е основната причина, поради която тестото обикновено не втасва. Маята може да е с изтекъл срок на годност или да е съхранявана неправилно. Живата мая трябва да се съхранява в херметически затворен контейнер, а отворена опаковка суха мая трябва да се съхранява в хладилник за не повече от седмица. Те също трябва да бъдат запечатани, за да се предотврати навлизането на въздух.

Неправилна температура за втасване на тестото. Ако температурата е твърде ниска (под 5 градуса) или твърде висока (над 45), тестото няма да втаса, тъй като при такива условия дейността на дрождите спира. Идеалната температура за тесто с мая е 24-26 градуса.

Чернови. Тестото не обича течение, трябва да се постави на топло и сухо място или във фурната с включена светлина и изключена фурна.

Много сол или захар. Трябва да поставите тези съставки в правилните пропорции, в противен случай маята няма да работи.

Стегнато тесто не втасва, защото има много брашно. Тестото с мая трябва да е меко и ефирно.

Има силен алкохол. Почти всички рецепти за козунак съдържат сушени плодове, някои домакини ги накисват в алкохол. Въпреки това, присъствието му може да спре активността на дрождите. За да предотвратите това, по-добре е алкохолът да се разрежда с вода и също така внимателно да се отцеди течността след накисване. И попийте сушените плодове с хартиена кърпа, за да отстраните остатъчния алкохол.

Как бързо да решите проблема със "спящото" тесто

Ако всички пропорции са спазени и всичко е наред с маята, вероятно проблемът е в температурата, така че това може да се реши с коригиране. Контейнерът с тестото трябва да бъде покрит с хранителен филм и добре увит. Можете да поставите тестото близо до камина, радиатор или фурна - по-близо до източник на топлина.

Ако причината не е температурата, тогава трябва да добавите малко повече мая към тестото. Те трябва да се разтворят в топло мляко и след това да се активират, като се добави малко захар. Внимателно добавете получената течност към тестото. Веднага след като тестото започне да се издига, то трябва да се омеси и отново да се постави на топло място.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft