Случва се да се приберете вечер след тежък ден и изобщо да нямате сили за готвене. И просто слагате закупените продукти в хладилника до по-добър ден. На следващия ден изваждате месото от хладилника, което сте купили вчера, и пилешкото мирише доста неприятно. И пилето съжалява, и себе си. За да избегнете такива случаи, препоръчваме закупеното пиле да се прехвърли от торбата върху пергамент, така че месото да диша. Но възможно ли е да спасим пиле, което няма достатъчно въздух в торбата?
МИРИШЕ НА ПИЛЕ
Оказва се, че неприятната миризма на пиле не винаги означава, че месото се е развалило. Възможно е да е задушен продукт в чантата. Такова месо все още може да бъде спасено, ако приготвите специална марината.
Просто прегледайте пилето много внимателно. Развалено месо не си струва да спестявате, в противен случай цената ще бъде твърде висока - това е вашето здраве. За случая с лошата миризма сме подготвили за вас цял списък от маринати и други трикове.
Надяваме се, че тези прости лайфхакове ще ви помогнат да спасите пилето и да приготвите вкусно ястие. Какви са някои методи за премахване на неприятните миризми? Споделете в коментарите под тази публикация!
Отвара от лайка.
Лайката от аптеката е отличен антисептик. Залейте супена лъжица суха лайка с вряща вода. Оставете бульона да вари 10-15 минути. Разредете с един литър вода със стайна температура. Залейте пилето с този бульон и оставете да престои поне час.
Разтвор на калиев перманганат. Разредете калиев перманганат в много слаба консистенция. Водата трябва да е светло розова. Нарежете пилето на парчета по желание. Накиснете ги в този разтвор за няколко часа.
Чеснова марината. Обелете шест скилидки чесън. Върху пилешките парчета направете “джобчета” и в тях поставете накълцаните скилидки три скилидки чесън. Останалите три скилидки изцедете с преса за чесън, добавете малко смлян пипер, сол и всякакви ароматни подправки. Натрийте добре пилето с тази паста. Сложете го в купа, стегнете с домакинско фолио и оставете в хладилника за няколко часа.
Пилето мирише неприятно: други лайфхакове
Солена саламура. Разредете две супени лъжици сол на литър вода. Можете да добавите парче въглен, но и без него ще стане. Потопете пилето в тази саламура и го оставете да престои поне три часа.
Марината от подправки. Смесете ароматни подправки, малко захар и сол в съд. Натрийте добре пилето с готовата смес. Оставете да отнеме час. Не можете да го поставите в хладилника.
Оцетна марината. Оцетът ще помогне не само да премахне миризмата на мухъл от месото, но и да го направи по-крехко. Разредете 100 ml оцет в 50 ml вода. Можете да вземете всеки оцет. Стиснете няколко скилидки чесън в съд, залейте с една супена лъжица зехтин и подправките. Разбъркайте всичко добре и потопете пилето в тази марината. Оставете я да се маринова за около час.
Марината горчица. Горчицата е универсална подправка за месо. Освен това перфектно елиминира миризмите на плесен. Нарежете птицата от всички страни с горчица. Поставете парчетата в купа и покрийте с фолио. Поставете в хладилника за поне три часа. По възможност оставете да се маринова цяла нощ.
Кисело мляко. Всички млечни продукти са в състояние да премахнат неприятните миризми. Освен това е чудесно нежна марината. За да го приготвите ще ви трябват 200 мл кисело мляко, супена лъжица лимонов сок, няколко ситно нарязани скилидки чесън, 2 супени лъжици кориандър и куркума. Разбъркайте всичко добре и залейте парчетата пиле с тази марината. Приберете в хладилника за час.
Лимонена марината. Вместо оцет можете да използвате лимонов сок или вода с лимон. За да приготвите вода с лимон, нарежете един лимон на кръгчета и го залейте с около 400-500 мл вода, добавете щипка сол. В тази марината потопете пилето за около 20-30 минути.