Какво да сготвим бързо и лесно след работа у дома? възползвайте се от предложенията ни. Това са бързи рецепти за всеки от работните дни по три, като за всеки ден имате по една супа и задължително едното ястие е на тиган.
Бързи гювечета с шунка -Понеделник
1 глава кромид лук
200 г бекон или шунка
200 г краве сирене
200 г кашкавал
80-100 г краве масло
сладък червен пипер
4 яйца
4 с.
4 люти чушки по желание
Приготвяне:
• Лукът се почиства и нарязва на дребно.
• Гювечетата се намасляват.
• Във всяко гювече се нареждат в следния ред (от дъното нагоре) :
- 1/4 ситно нарязан лук
- 50 г (цяло парче) краве сирене
- 50 г (цяло парче) бекон или шунка
- 50 г настърган кашкавал
- 20 г нарязано на дребни кубчета краве масло
• Всяко гювече се поръсва отгоре с червен пипер.
• По желание се поставя отстрани една люта чушка.
• Гювечетата се пекат на 180 С за 15-20 минути.
• Изваждат се и се махат капачетата.
• Всяко гювече се залива с по 1 яйце, разбито с 1 с. л. вода.
• Гювечетата се връщат във фурната и се запичат още 5-10 минути.
Бърза супа по самоковски -Понеделник
5 средни картофа
2 яйца
2 с.л. масло
магданоз
кашкавал (по желание)
сол на вкус
черен пипер на вкус
Картофите се настъргват на едро ренде в кухненска купа. Смесват се с 2-те разбити яйца хубаво, така че да се покрият от всички страни.
Тази картофено-яйчена смес се изсипва в тенджера с 2 литра кипяща подсолена вода. Вари се около 10-ина минути, след което се подправя със ситно нарязан магданоз и черен пипер.
Съвет: Пригответе си по-голям съд, защото сместа се разпенва!
По желание във всяка порция може да се добави по парченце масло и щипка настърган кашкавал.
Бързи шницели на тиган -Понеделник
500 г кайма
• 500 г картофи
• 2 глави кромид лук
• 2 яйца
• 8 равни супени лъжици брашно
• 1 щипка кимион
• 1 щипка къри
• черен пипер
• сол
За панировката:
• 1 к.ч. галета
• 2 белтъка
• 4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Обелваме картофите и лука и ги настъргваме. Смесваме ги с каймата и добавяме яйцата, брашното и подправките.
С мокри ръце оформяме плоски шницели и овалваме в галета. Разбиваме белтъците на сняг, потапяме шницелите и пържим до златисто в сгорещената мазнина.
Бързи спагети Карбонара с Пармезан и гъби
20 г масло
200 г гъби
1 ч.ч. сметана
2 бр. яйца
125 г сирене Пармезан
1/2 връзка зелен лук
400 г спагети
200 г шунка
сол
черен пипер
Начин на приготвяне
Маслото се разтопява в тиган и се добавят гъбите. Държи се на умерен огън, като се разбърква, за около 5 минути или докато гъбите омекнат. Гъбите се махат от огъня и се държат топли. Смесват се сметаната, яйцата, 3/4 от настъргания Пармезан, нарязания лук, сол и пипер. Сварените и изцедени спагети се слагат в тиган, добавят се яйчената смес, гъбите и нарязаната шунка. Готви се на слаб огън докато сосът се сгъсти. Подправя се на вкус и се сервира поръсено с останалия настърган Пармезан.
Бърза пилешка супа с мляко -Вторник
1/2 бр. (400 г) пиле
1-2 бр. (100 г) моркови
1/2 глава (30 г) целина
10 зърна черен пипер
1 ч.ч. (200 мл) прясно мляко
2 с.л. (20 мл) бяло вино
1 глава (50 г) лук
магданоз
счукан черен пипер
сол
3 с.л. (30 мл) растително масло
1 с.л. (10 г) брашно
Пилето се залива с 6-7 ч.ч. студена вода и се сварява заедно с морковите и целината, нарязани на кубчета, зърната черен пипер и сол на вкус. Бульонът се прецежда, а месото се отделя от костите и се нарязва на ситно. В мазнината се задушава нарязаният на ситно лук заедно с брашното, след което се залива с бульона, виното и прясното мляко. Към супата, след като заври, се прибавя месото. След свалянето й от огъня супата се поръсва със счукан черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Бързи свински котлети с плънка -Вторник
200 г свинско месо от ребрената част
• 1 с.л. варен мозък
• 1 кисела краставичка
• 1 бучка краве масло
• 1 ч.л. коняк
• 1 с.л. сметана
• 1 яйце
• малко настъргана лимонова кора
• магданоз, черен пипер, сол
• мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Разрязваме месото хоризонтално през средата почти до края на коста така, че да се получат два котлета, закачени един за друг. Поръсваме със сол и черен пипер.
Смесваме ситно нарязаните мозък, краставичка и магданоз, маслото, жълтъка от яйцето и по малко настъргана лимонова кора, сол и черен пипер. Сместа разстиламе в разреза между двата котлета. Прихващаме свободният край на котлетите с конец и ги оставяме отлежат около 1 час.
Изпържваме котлетите от двете страни и ги слагаме в затоплена чиния.
Кипваме мазнината от пърженето с малко бульон или топла вода, посоляваме и отстраняваме от огъня. Застройваме със сметаната и изсипваме в чинията до котлетите. Поливаме котлетите с коняка и непосредствено преди сервирането запалваме.
Супербърз бекон с вино и лимон -Вторник
500 г бекон
200 мл (1 ч.ч.) червено вино
3-4 скилидки чесън
сок от 1/2 лимон
смлян черен пипер
• Беконът се нарязва на парчета.
• Поръсва се с черния пипер и се запържва с малко мазнина до омекване.
• Добавя се виното и се бърка, докато то изври.
• Слагат се пресованият чесън и сокът от лимона, малко сол (ако е необходимо, защото беконът е солен).
• Всичко се разбърква и ястието се сваля от котлона.
• Беконът с вино и лимон се поднася веднага.
Супа със свинско и зелев сок -Сряда
Необходими продукти
2-3 л зелев сок
1 стък праз лук
400 г шарено свинско месо
1 с.л. брашно
фиде
2 бр. яйца
магданоз
Зелевият сок се разрежда с вода в зависимост от това колко е солен. В него се слага месото да поври нарязано на 2-3 едри парчета. Докато ври месото се отпенва. След като месото е почти сварено се изважда в чиния и като изстине се нарязва на малки късчета. Празият лук се нарязва на ситно и се слага в зелевият сок, след като е извадено месото. Слага се и брашното разтворено в малко вода. Да поври 15 минути и се слага нарязаното месо и фидето. след като се свари всичко се добавя нарязания магданоз и накрая се застройва с яйцата.
Скоростни крокети рецепта -Сряда
250 г кайма /смес/
• 1 яйце
• 50 г кашкавал
• половин глава лук
• 1 щипка кимион
• чубрица, черен пипер, сол
• мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Замесваме кайма от посочените продукти /без кашкавала/ и овалваме топчета с големината на орех. В средата на всяко топче поставяме парченце кашкавал.
Потапяме всяко топче в гъста палачинкова смес, приготвена от 4 с.л. брашно, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце и сол на вкус.
Пържим в дълбок съд със сгорещена мазнина, която да покрива топчетата. Сервираме крокетите топли.
Ловджийска наденица с кашкавал -Сряда
400 г ловджийска наденица, 100 г кашкавал, 50 г прясно краве масло, 1 супена лъжица горчица.
Надениците се разрязват по дължина, като в единия им край се оставя неразрязано място около 3 см. Двете парчета на всяка наденица се прегъват навътре до неразрязаната част и се закрепват с клечка за зъби или със специална игла. Оформените по този начин "сърца" се подреждат в тавичка с разтопеното масло (в мястото, където са съединени двете части на колбаса се поставя тънка филийка от кашкавала), запичат се във фурна или на скара с горно нагряване и се поднасят с горчицата и салата според сезона.
Крем супа с чеснови крутони -Четвъртък
За супата:
1 бр. морков
350 г тиквички
350 г сварени и намачкани картофи (или готово картофено пюре)
1 ч.ч. прясно мляко
100 г топено сирене
50 г масло
сол (или подправка за супа)
копър
1-2 скилидки счукан чесън (или чесън на прах)
За крутоните:
2-3 филии хляб
3-4 с.л. зехтин
сол, чесън на прах
Морковите и тиквичките се настъргват и се сваряват в подсолена вода, добавя се маслото. Супата се пасира, добавят се топеното сирене и млякото и чесъна. След като се разтопи напълно сиренето, се добавят картофите (или картофеното пюре). Зехтинът солта и чесъна на прах се смесват и с тях се намазват филиите хляб, нарязват се на кубчета и се пекат до готовност. Супата се сервира поръсена с крутоните и подправена в копър.
Бързо панирано свинско филе -Четвъртък
• 700-800 г свинско филе
• 2 яйца
• 1-2 с.л. галета
• черен пипер, сол
• олио за пържене
За соса:
• 2-3 скилидки чесън
• 1 люта червена чушка
• 2 с.л. лимонов сок
• 5-6 стерилизиране домата
• 2 с.л. олио
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на 8 тънки пържолки, начукваме ги, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Потапяме ги в разбитите яйца, овалваме ги в галета и ги оставяме за 20 мин в хладилник.
Нарязваме на ситно лука, чесъна и лютата чушка и ги изпържваме в олиото. Прибавяме лимоновия сок, обелените и настъргани домати, черен пипер и сол на вкус. Оставяме соса да поври 15 мин, като от време на време го разбъркваме. След това го изсипваме в широка чиния и до сервирането го държим на топло.
Изваждаме панираните филенца от хладилника и ги изпържваме от двете страни до златисто. След това ги отцеждаме от излишната мазнина и ги нареждаме върху соса.
Бързо ястие зеленчуци на пара -Четвъртък
Кипнете половин литър вода в по-широка тенджера. Отгоре сложете уреда за варене на пара.
Ако нямате, използвайте нещо като прикачаща се решетка или по-голям гевгир.
Вътре сипете предварително почистените и нарязани по-ситно зеленчуци.
Сложете капака и оставете да се варят на пара за 20-25 минути.
Поднесете готовите зеленчуци, поръсени с малко сол, черен пипер и зехтин.
Ако искате да станат по-вкусни, още топли ги разбъркайте с 1-2 с.л. масло.
Бърза рецепта за омлет по селски -Петък
6 яйца
• 1-2 варени картофа
• 100 г шунка
• сол, червен пипер, магданоз
• мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Нарязваме картофите и шунката на малки кубчета и ги объркваме в разбитите с вилица яйца. Подправяме със сол, червен пипер и ситен магданоз и пържим в олио или масло.Кипнете половин литър вода в по-широка тенджера. Отгоре сложете уреда за варене на пара.
Ако нямате, използвайте нещо като прикачаща се решетка или по-голям гевгир.
Вътре сипете предварително почистените и нарязани по-ситно зеленчуци.
Сложете капака и оставете да се варят на пара за 20-25 минути.
Поднесете готовите зеленчуци, поръсени с малко сол, черен пипер и зехтин.
Ако искате да станат по-вкусни, още толи ги разбъркайте с 1-2 с.л. масло.
Лесна супа топчета -Петък
1 средна глава лук (около 50 г)
1 среден морков
3-4 картофа
2 с.л. домати от консерва
3-4 с.л. олио
1/2 к.ч. ориз
1/2 топка фиде
за топчетата
250 г кайма (за около 35-40 бр топчета)
чубрица
черен пипер
кимион
сол
за застройката
1 яйце
200 г кисело мляко
1 с.л. брашно
Начин на приготвяне
Започваме с овкусяването на каймата с подправките. Омесваме каймата и оформяме малки топчета.
Нарязваме лука и моркова на малки кубчета и ги задушаваме в мазнината. Когато омекнат, прибавяме към тях, нарязаните на кубчета картофи. След около 2-3 минути добавяме наситнените домати. Посоляваме леко зеленчуците и прибавяме около 1,5л гореща вода. Когато супата кипне, добавяме топчетата, които предварително сме оваляли в брашно. Намаляваме степента на котлона до умерена към слаба. Когато супата е почти готова, добавяме измития ориз и фидето. След като оризът и фидето набъбнат, отместваме супата от котлона и застройваме. Постепенно добавяме част от бульона към застройка, докато се изравнят температурите им. След това, на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване, изсипваме застройката в тенджерата със супата. Овкусяваме със сол, черен пипер и ситно нарязан пресен магданоз. Поднасяме супата гореща. По желание поръсваме с още магданоз и подправяме с оцет или лимонов сок.
Бързо рибно филе -Петък
3 парчета филе от риба (от по 250 г)
1 консерва цели домати
3 глави лук
2 моркова
3 скилидки чесън
1 цяло индийско орехче
100 мл олио
2 суп. л. каперси
6 кисели краставички
1 стрък зелени перца лук
сол и черен пипер
Доматите се отцеждат добре, разполовяват се, почистват се от семките и се нарязват на дребно.
Лукът и чесънът -на ситно, морковите - на кубчета.
Олиото се нагрява в глинена тенджера и нарязаните зеленчуци се задушават. Добавят се доматите и цялото индийско орехче.
Зеленчуците се посоляват и се оставят да се задушават на бавен огън около 20 мин, като от време на време се разбъркват с дървена лъжица, за да бъде задушаването равномерно.
Отстраняват се кожицата и централната кост на парчетата риба и те се добавят към зеленчуците.
Тенджерата се захлупва и задушаването продължава още 6 - 8 мин.
Киселите краставички се нарязват на тънки кръгчета.
Зелените перца лук се измиват, отцеждат се, подсушават се добре и се нарязват на ситно.
Киселите краставички, каперсите и лукът се добавят в тенджерата.
Рибните филета се сервират горещи, полети с пикантния сос, от който предварително се отстранява индийското орехче.