Какво да сготвя за Никулден: Идея за лесен и вкусен празничен Рибник

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Какво да сготвя за Никулден: Идея за лесен и вкусен празничен Рибник
Какво да сготвя за Никулден: Идея за лесен и вкусен празничен Рибник
21899
Какво да сготвя за Никулден: Идея за лесен и вкусен празничен Рибник
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Приготвя се риба, най-вече шаран , защото той е слуга на Свети Никола

Наближава 6-ти декемвриНикулден , Ден на банкера, Ден на търговеца, Ден на моряците и рибарите, Ден на дарителя.

Според легендата Свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си.

Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те. Преданието казва, че Свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.

На Никулден се приготвя риба , най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото според поверията, който я настъпи, ще се разболее или ще му се случи нещо лошо. Костите на рибата се събират и изгарят, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.

Предлагаме ви една интересна и лесна за приготвяне рецепта за традиционен празничен Рибник :

Продукти:  1 кг брашно, 20 г мая, 1 бр. Яйце, 6 с.л. (60 мл) олио, 1 ч.л. (5 г) сол, 1 ч.л. (5 г) захар, 2 глави кромид лук, 1 бр. шаран (около 1.5 кг), черен пипер, 150 г орехови ядки, 1/2 връзка магданоз.

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в 1 ч.ч. (200 мл) топла вода и се добавя захарта. В брашното се прави кладенче и в него се прибавят жълтъкът, солта, половината от олиото, замесва се, като постепенно се изсипва от маята до получаване на тесто, като за питка. Оставя се да втаса и с намазани с олио ръце се разделя на две части.

В намазана с олио тавичка се разстила едната част. Върху нея се изсипва предварително задушения в олио лук, върху него се поставят парчета от обезкостения шаран и обилно се поръсва с черен пипер, нарязаните орехови ядки и ситно нарязания магданоз. Отгоре се затваря с другата половина от тестото, набожда се с вилица и се пече при 200 градуса около 40 минути. След като е готово се поръсва с вода и се покрива с кърпа.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft