Какво да сложим на трапезата за днес? Гергьовската пита е задължителна - вижте с какво се прави

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Какво да сложим на трапезата за днес? Гергьовската пита е задължителна - вижте с какво се прави
Какво да сложим на трапезата за днес? Гергьовската пита е задължителна - вижте с какво се прави
7072
Какво да сложим на трапезата за днес? Гергьовската пита е задължителна - вижте с какво се прави
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

На празничната трапеза на Гергьовден освен печено агнешко месо трябва да има и пресен лук и чесън, салата, пиле, хляб и вино.

Непременно я украсете с овца, овчарска гега или кошара, която е отворена и се пази от овчаря и кучетата.

Необходими продукти за 1 пита:
450 г бяло брашно
1 ч. л.

сол
1 ч. л. захар
100 г масло
120 мл прясно мляко
20 г прясна мая
3 яйца

Начин на приготвяне:
1. Брашното се пресява в голяма купа и в него се разбъркват солта и захарта. В средата му се прави кладенче.

2. Разтопява се половината от маслото и се смесва с млякото. Сместа се охлажда и в нея се разтваря маята. Всичко се слага в кладенчето и с лъжичка се забърква гъста каша, като се ръси по малко от заобикалящото брашно. Кашата в кладенчето се оставя на топло за 30 мин.

3. След като втаса, се прибавят разбитите яйца и се омесва гладко тесто. Меси се около 10 мин. Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса на топло място около 1,5 ч. или докато се удвои обемът му.

4. Тестото отново се премесва и се слага в намазана с масло тава с диаметър 24 см.Оставя се малко парченце, за да се направи украса - овца, овчарска гега или кошара. Питката се оставя да втаса отново около 40 - 50 мин. и се пече на 190° С около 30 мин.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft