Какво да ядем, за да не хванем рак

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Какво да ядем, за да не хванем рак
20629
Източник: 24 часа
Какво да ядем, за да не хванем рак

Светът преживява ракова епидемия , която по обхват прилича на епидемиите от чума през Средновековието. Но за разлика от тях тази не затихва.
Напротив, болестта е във възход от 1940 г.

насам. Например ракът, от който Анжелина Джоли се опази с изрязване на гърдите, се е утроил при жените, родени след Втората световна война в сравнение с родените преди нея.

Възрастните лекари са слисани. По тяхно време е било изключителна рядкост млад човек да развие рак. Днес от тази болест твърде често умират 30 - 40-годишни, умират и много деца.

Нещо се е сбъркало в живота на хората от 70 г. насам и е довело до експлозията на рака.

Ето какво:

1. В храната ни се е прибавило огромно количество захар.
2. Храната стана изобилна, лесна, бърза и евтина. Но тя се опрости извънредно много и стана еднообразна. В резултат човечеството затлъстя.
3. Земеделието стана промишленост, както и животновъдството. Това промени човешките храни.
4. В околната среда има над 900 канцерогенни синтетични химикали, които преди 1940 г. не са съществували. Ние ги вдишваме или ги поемаме чрез храната.

Вижда се, че както раковите заболявания, така и предпазването от тях в много голяма степен зависят от това какво ядем.
Едни храни стимулират развитието на тумори, други го блокират. 

Вижте сега, кои са храните, изключително полезни за превенцията на повечето видове рак и защо това е така: 

Трябва да се приемат дневно от 5 до 9 порции плодове и зеленчуци, особено следните:

Броколи:
Всички кръстовидни зеленчуци като броколи, карфиол и зеле, имат противоракови свойства , но броколито е единственият от тях, който съдържа толкова голямо количество сулфорафан - особено ефикасно вещество за увеличаване на защитните ензими в организма и унищожаването на химикалите, които предизвикват рак. При последните опити с мишки в университета в Мичиган беше открито, че сулфорафанът атакува раковите стволови клетки, които допринасят за нарастването на туморите.

Броколи помага срещу: рак на гърдата , на белия и на черния дроб , на простатата, кожата, стомаха и на пикочния мехур.

Съвет: Учените препоръчват консумирането на колкото може повече броколи. Добавяйте този зеленчук където можете - в салатите, омлетите, върху пицата.

Горски плодове :
Всички горски плодове са богати на фито-хранителни вещества. Според учени от Охайо в къпините има висока концентрация на фито-химикалите, наречени антоцианини, които забавят развитието на предраковите клетки и не допускат образуването на нови кръвоносни съдове, които подхранват злокачествени тумори.

Горските плодове помагат срещу: рак на дебелото черво , езофагуса, на устата и кожата.

Съвет: Приемането на половин чаша горски плодове дневно укрепва здравето.

Домати :
Този плод е най-добрият източник на ликопен – картеноидът, който придава на доматите червен цвят. Установено е, че ликопенът спира растежа на раковите клетки в ендометриума. Всяка година от рак на ендометриума умират 8000 души.

Доматите помагат срещу: рак на стомаха , червата, белия дроб и на простатата.

Съвет: Най-голяма е ползата от сготвените домати, защото топлинната обработка увеличава количеството на ликопен, което може да се поеме от организма.

Орехи :
Учени от Западна Вирджиния са открили, че фитостеролите в орехите (холестероло-подобни молекули в растенията) блокират рецепторите на естрогена в раковите клетки на гърдата и забавят развитието им.

Орехите помагат срещу: рак на гърдата и на простатата .

Съвет: Най-полезно е да се ядат по 30 грама орехови ядки на ден.

Чесън :
Установено е, че фито-химикалите в чесъна спират образуването на нитросамини, карциногени, които се образуват в стомаха и понякога в червата от приемането на нитратите в храната. Учени от Айова са установили, че жените, които приемат най-много чесън, са с 50% по-малко застрашени от рак на дебелото черво от тези, които приемат най-малко количество.

Чесънът помага срещу: рак на гърдата , дебелото черво, езофагуса и на стомаха.

Съвет: Накълцайте една смачкана скилидка чесън (при смачкването се отделят полезни ензими) и я добавете към богатия на ликопен доматен сос в края на приготвянето му.

Боб :
Проучване на университета в Мичиган откри, че черният и тъмносиният боб значително намаляват броя на заболяванията от рак на дебелото черво и на гърдата при мишки. Това се дължи отчасти и на факта, че при приемането на много зеленчуци се увеличават стойностите на мастна киселина, която в големи концентрации предпазва от развитието на раковите заболявания.

Бобът помага срещу: рак на гърдата и на дебелото черво .

Съвет: Няколко пъти в седмицата добавяйте към другите зеленчуци и салати по половин чаша боб.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft