Чесънът съдържа серни съединения, които отпускат и разширяват кръвоносните съдове, което облекчава налягането и помага на захарта да се движи през тялото по-ефективно.
Допълнителни предимства на чесъна в ежедневната диета са, че той също така намалява LDL или лошия холестерол, мазнините в кръвта и е отличен борец срещу вируси, бактерии и гъбички в тялото.
Карамфил
Подобно на канелата, карамфилът е отличен източник на феноли, но също и антиоксиданти и по този начин отличен естествен източник на съставки, които понижават кръвното налягане.
В допълнение карамфилът насърчава по-доброто функциониране на храносмилателния тракт, елиминира потенциално вредните бактерии от тялото и помага за по-ефективната обработка на храната.
Прием на сол
Това значително помага за намаляване на високото кръвно налягане. Намален прием на сол може да се постигне чрез намаляване на приема на сушени месни продукти и готови преработени храни, които иначе са богати на тази подправка.
Освен това ограничете осоляването при приготвяне на ежедневните ястия.
Яжте домати.
Доматите съдържат един от най-мощните антиоксиданти – ликопен, който предпазва сърцето от инфаркт, стесняване на кръвоносните съдове и високо кръвно налягане, но и подобрява цялостното състояние на организма.
За най-добър ефект освен консумацията му в суров вид е препоръчително да се пие (безсолен) доматен сок.