Почти няма човек, който да не знае, че най-важното хранене за деня е закуската. Но много хора не знаят какво точно би трябвало да закусват, така че много бързо огладняват и посягат към нездравословни закуски, които се утаяват по корема, бедрата, седалището ...
Както много диетолози твърдят, никога не е все едно какво ще закусите.
Ако искате успешно да отслабнете преди началото на лятото всички ви препоръчваме да закусвате овесена каша!
Овесената каша е изключително здравословна. Ако мислите, че каша се яде само за закуска не се лъжете. Вместо сутрин може да консумирате и като допълнение към обяда и вечерята или да правите сладки десерти въз основа на овесените ядки.
Ядките, които съдържа каша действат така че увеличават обема на количеството на храната, която сме въвели в стомаха, заради което дълго ще бъдете сити. Освен това овеса стимулира храносмилането и ускорява метаболизма.
Богата е със здравословни влакна, затова кашата има свойство да събира всички мазнините за себе си. По този начин се намалява холестерола в кръвта и сърцето и кръвоносните съдове са много по-здрави.
От всички ястия, с които можете да намалите налягането, овесната каша е най-мощната рецепта. Ако редовно консумирате, билковите влакна в нея ще ви помогнат да намалите кръвното си с цели 30%.
Продуктите от цяло зърно намаляват риска от рак на дебелото черво, показват редица изследвания.Освен това, овесът намалява риска от рак на гърдата, простатата и яйчниците.
Супер удоволствие за стомаха, но и портфейла. Само за 10 лева можете да закупите голяма опаковка овесени ядки, от които ще закусите цяла седмица.
Как да подготвите овесена каша?
За 1 порция със средна големина имате нужда от:
50g овесени ядки
150ml вода
150ml мляко
Плодове по желание (1 банан, 1 ябълка, чаша горски плодове)
Мед и канела
Млякото, водата и овесените ядки поставете да се варят на средна температура. Когато сместа получи плътностт, добавете плодовете, нарязани на кубчета.
Изчакайте да заври, разбъркайте и изсипете в чиния. Накрая добавете мед и подправки.