Климатичните промени влияят отрицателно не само на количеството произведена храна, но също така и на неговото качество, се казва в проучването за глобални действия от Чикаго, а пренесена от LA Times.
Поради повишаване на нивото на въглероден диоксид в атмосферата, който е основната причина за глобалното затопляне и вредните климатични промени , много селскостопански култури сега са с по-малка хранителна стойност, отколкото преди. Проучването показа значително намаляване на нивото на протеини в зърното.
Също така, изследването предупреждава, че повишаването на температурите значително ще намали качеството на ориза.
Учените започнали да се включват в изследване на добитък, домашни птици, грозде, гъби и култури, които могат да оцелеят въпреки високите температури.
"Ние трябва да развием разнообразие от растения и животни, които могат да се справят с температурния стрес, като прекомерна топлина и нестабилното време. Земеделските производители трябва да разберат новата реалност и промяната на метеорологичните условия ", се казва в доклада.