Има няколко души в историята, чието име се свързва с конкретно растение или храна, но малцина са като Антоан-Огюстин Парментие , френски фармацевт и агроном от 18-ти век, посветил живота си на популяризирането на картофите като основна храна.
Неговият принос превърна картофите в основен източник на храна по целия свят и в знак на благодарност хората все още оставят картофи вместо цветя на гроба му в Париж.
Картофите пристигат в Европа от Южна Америка през 16 век, но дълго време не са били приемани като човешка храна. Картофът се смятал за храна за добитъка и дори за отровно растение.
Снимка: Pinterest
Като военен фармацевт, Парментие е бил военнопленник в Прусия по време на Седемгодишната война, където е бил принуден да яде картофи.
Забелязвайки тяхната хранителна стойност, той решава да ги представи като решение на проблема с глада във Франция. След завръщането си в родината той започва кампания, в която изтъква ползите от това растение.
Парментие е известен със своите необичайни и креативни методи за популяризиране на картофите. Една от най-известните тактики беше засаждането на картофи в ниви, които през деня били охранявани от войници и умишлено оставяни без охрана през нощта.
Снимка: Pinterest
Местните жители, мислейки, че това е ценна и рядка култура, крадяли картофи, което допринесло за популярността им.
Освен това Парментие организирал пищни вечери, на които сервирал картофени ястия на видни гости, включително френския крал Луи XVI и кралица Мария Антоанета. Неговите рецепти, като известната супа "Парментие", са част от кулинарната традиция и днес.
Снимка: Pinterest
Благодарение на усилията на Парментие, картофите стават основна храна не само във Франция, но и в цяла Европа. Работата му спасява мнозина от гладна смърт и поставя основите на съвременното земеделие. Парментие с право е запомнен като „апостола на картофите“.
Погребението му, проведено през 1813 г., се превръща в символ на уважение към приноса му към обществото. Вместо цветя на гроба му донесли картофи – жест, който се е запазил и до днес. Гробът му в парижкото гробище Пер Лашез все още е украсен с картофи, които посетителите оставят в знак на благодарност.
Влиянието на Парментие не се отразява само в популяризирането на картофите. Неговите изследвания и приноси в областта на агрономията, фармацията и общественото здраве остават безценни.