От край време морковите са считани за полезни за зрението, но учени открили, че те подобряват и плодовитостта на мъжете . Изследователите анализирали последиците от плодовете и зеленчуците върху здравето на спермата и установили, че морковите дават най-добри цялостни резултати.
Учените от Харвардския университет в САЩ призовали близо 200 млади мъже да се подложат на диета, съдържаща голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, преди да изследват как тя се отразява на спермата. Оказало се, че жълтите и оранжевите храни се отразяват най-добре на спермата. Според изследователите това се дължи на пигменти, наречени кератоноиди.
Тялото превръща тези вещества в антиоксиданти, които се отразяват благоприятно на здравето . Сред тях е бетакаротинът, който тялото може да превърне във витамин А. Антиоксидантите помагат за неутрализирането на свободните радикали, разрушителна група от атоми, които са вторичен продукт на метаболизма и могат да увредят клетъчната мембрана и ДНК. Сладките картофи и пъпешите повишават качеството и количеството на спермата , но морковите подобряват представянето с между 6,5 и 8%, сочи изследването.
Червените плодове и зеленчуци, особено доматите, които съдържат химическото вещество ликопен, предпазващо от рак , предотвратяват образуването на сперматозоиди с необичайна форма . Те допринасяли с между 8 и 10% за по-нормалната сперма, установили учените. Тяхното изследване може да се окаже много полезно за двойките, които имат проблеми със зачеването . Проучването е публикувано на фона на информации, че количеството и качеството на спермата се понижава в западните страни, като според някои учени средното съдържание на сперма е намаляло наполовина.