От лявата страна е пиле от 1957. г., в средата порода от 1978 г., а от дясната страна, порода от 2005 година. Те всички се отглеждат по същия начин и снимани на същата възраст. Видимо е, че днешната порода е много, много по-голяма. За само 50 години, кокошките са били отглеждани, за да станат много по-големи. Тази фотография е от проучване на изследователи от университета в Алберта, Канада, която показва три породи кокошки от различни епохи, но на същата възраст.Измерено колко са се хранили и как са се увеличили.
Това им позволявало да видят генетичните разлики между породи, без влияния от други фактори, като храна или използването на антибиотици. Те наскоро обявиха своите резултати в "Наука за птици" (Poultry Science). Какви са изводите:
1) кокошките днес са много по-големи от тези през 1950 г.: Това е доста очевидно. Носачки от породата от 2005 г.
2) Пилета днес са по-ефективни в превръщането на храната в месо. Порода от 2005 г. е около три пъти по-ефективна от кокошка от 1950 година.
3) Съвременните пилета, също така, имат допълнителни здравословни проблеми: Предишни изследвания забелязали проблеми със сърцето и проблеми с имунната система. Здравните проблеми могат да бъдат от няколко фактора, включително и генетични ефекти и различията в поведението, както и храненето и наднорменото тегло
4) Но точно заради бързия растеж на пилетата, те се превърнаха в популярна храна. През последните няколко десетилетия, пилешкото месо се превърна в много евтина храна, както и любимата храна на американците. В 2013 година, американците са консумирали 83 кг пиле на човек.