Жасминовият ориз е специален сорт дългозърнест ориз , който расте в планинските райони на североизточен Тайланд. Той расте само от септември до декември, напоява се от дъждовете и от чистата планинска вода. В резултат на това той става искрящо бял и ароматен.
Само ориз, който е отгледан в Тайланд и то при естествени условия, напояван с планинска и дъждовна вода, може да бъде наричан жасминов ориз.
Зърната му са гладки, блестящи и с копринен блясък. Всяко зрънце има надлъжна чертичка през средата си, затова при приготвяне то се разпуква леко, и това дарява свареният ориз с невероятно нежен и деликатен аромат.
Сготвен, жасминовият ориз става мек и бял като сняг. Той има нежен и ароматен вкус и често се сервира без добавки, като основно ястие.
Тайната на приготвянето на жасминовия ориз се състои в това, че при сваряването му се използва минимално количество вода. Тайландските майстори дори измиват зърната ориз, връзват ги в парче плат и ги варят на пара.
При варенето на жасминовия ориз се спазва пропорцията чаша ориз на чаша и половина вода. Тенджерата се слага на котлона с плътно затворен капак и след като кипне, се вари 20 минути на бавен огън. После се разравя с вилица и се оставя да престои 5 минути. Тогава може да се сервира.
При варене жасминовият ориз не се слепва и остава лек и въздушен. Той буквално се разсипва върху чинията, като всяко зрънце е отделно. Често жасминовият ориз се сервира с плодове и сладък сироп.
Жасминовият ориз се съчетава чудесно с ананас или със сос от стриди, също така и със зеленчуци и с риба. Жасминовият ориз не трябва да се съчетава с горчица или мед, защото те убиват аромата му.
Жасминовият ориз е много подходящ за съчетаване с морски дарове , но без да се добавят тежки сосове, защото ще заглушат финия му, едва усещащ се аромат.