Газовете в червата и тяхното последващо освобождаване са знак, че микробите в червата упорито работят и успешно поддържат тяхното здраве.
"Яденето на храни, които причиняват газове е единственият начин да се нахранят микробите, които живеят в червата. Ако не се храним с въглехидрати, за тях ще бъде много по-трудно там да живеят", обяснява гастроентеролог от клиниката Майо в Рочестър.
Когато консумираме храни (и се създава газ), тези микроби създават и молекули, които усилват нашата имунитетна система, предпазват червата и предотвратяват инфекции.
"Фабрично" по-голямата част от газовете, които се образуват без мирис, са съставени от въглероден диоксид, сероводород или метан. Проблемът е, когато между тях се намеси малко сяра, а тя най-често идва от зеленчуци, които са здравословни за нас, като: броколи, зеле или карфиол.
Според изчисленията на лекарите, изпускане газове и до 18 пъти на ден може да бъде съвсем нормално.