Какво причинява рак-Учените откриха 9 неочаквани причини

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Какво причинява рак-Учените откриха 9 неочаквани причини
32811
Снимков материал: pixabay.com
Какво причинява рак-Учените откриха 9 неочаквани причини

Ракът бързо се превръща в една от водещите причини за смърт. Ако знаете какви рискови фактори присъстват в живота ви, тогава тази диагноза може да бъде предотвратена! Струва си да започнем да действаме днес!

Затлъстяването, лошото хранене, хормоналните дисбаланси и хроничното възпаление са повечето известни причини за рак.

Но някои други причини за рак може да не са толкова очевидни.

Ето някои причини, които водят до развитието на ракови клетки:

 

1. Околната среда, в която живеем

Според проучване, публикувано в „Рак“ през 2017 г., честотата на рака се е увеличила в тези региони, където качеството на въздуха, водата и почвата е най-лошото.
При голям брой случаи на рак качеството на въздуха е най-подходящо. Особено повлияни от наличието на магистрали, гъстота на обществения транспорт и жилищата.
Резултатите са еднакви и за мъжете, и за жените. Ракът на простатата и гърдата най-често се свързва с лошото качество на околната среда.

Съвет: често излизайте в природата, далеч от града.

 

2. Ароматизирани свещи и освежители на въздуха

В едно проучване учените измерват нивата на "летливи органични вещества" в шест жилища в Йорк, Англия, в продължение на пет дни.
Учените молят собствениците на жилища да изброят всички ароматизирани свещи, освежители за въздух и почистващи продукти, които те използват, и колко често ги използват.
Тогава учените проверили качеството на въздуха във всеки дом. Основният виновник е признат лимонен. Лимонен е синтетичен химикал, който се добавя към цитрусовите ароматни препарати.
Следователно не е изненадващо, че най-голямото количество лимонен също е измерено в домове, където са използвани ароматизиращи продукти.

Лимоненът реагира с озона, когато се изпуска във въздуха, за да образува формалдехид. Доказано е, че формалдехид е пряко свързан с появата на редица различни видове рак, включително миелоидна левкемия и назофарингеален рак.
Един от най-добрите начини да се предпазите от рискове за здравето е да избегнете използването на синтетични аромати.

 

3. Алкохол

През 2016 г. изследователи от Дания публикуват резултати от изследвания, които показват връзка между увеличаването на консумацията на алкохол и риска от развитие на рак на гърдата.
Според това проучване жените, които са увеличили употребата на алкохол за пет години, увеличават риска от рак на гърдата.
Освен рака на гърдата, изследователите открили връзка между консумацията на алкохол и рака на мозъка и врата, рака на хранопровода, рака на черния дроб и колоректалния рак.
Защо алкохолът има такива отрицателни ефекти? Нашето тяло метаболизира етанола, който се съдържа в алкохолните напитки, до ацеталдехид, който може да увреди нашата ДНК, както и протеините в нашето тяло.

 

4.Опаковки на храни

Опаковките за бързо хранене съдържат перфлуорирани химикали. Тези вещества, известни също като PFC или PFAS, отблъскват мазнините и се намират в горните слоеве на контейнерите за храна.
От там те лесно влизат в храната. Тези химикали са свързани с различни здравни проблеми, от рак и нарушения в развитието до проблеми с плодовитостта, намален имунитет и други здравословни проблеми.
Също така избягвайте използването на хартиени чинии и пластмасови прибори - те също често са покрити с едни и същи химикали.

 

5. Някои видове слънцезащитни продукти

Увреждането на тъканите поради прекомерното излагане на слънце може да причини рак. Прекомерното използване на грешен тип слънцезащитни продукти обаче може да увеличи риска.
Бензофенон-3 (или хидроксибензон) е често срещан компонент на кремове за тен. Въпреки това, това вещество помага на нашето тяло да създаде свободни радикали, които могат да увредят нашата ДНК и да получим рак.
За да избегнете това, винаги четете етикета плажното масло и не си купувайте такъв, който съдържа токсични химикали, като например пара-аминобензоена киселина, октил салицилат, циноксат, диоксибензон, фенилбензимидазоли, хомосалат, ментилтранилат, камфор, метоксицинамат, парабени и със сигурност оксибен.
За да избегнете излагането на тези вредни вещества, можете да направите свой собствен слънцезащитен крем от кокосово масло, масло от ший и прах от цинков оксид.

 

6. Липса на слънчева светлина

Учените изследват връзката между витамин D и рак. Те използваха сателитни изображения, за да видят съотношението между слънчевите и облачните дни в страната.
След това те сравниха тази информация с анализите на серумния витамин D3. Изследователите заключават, че дефицитът на витамин D увеличава риска от развитие на рак на дебелото черво, ректума и гърдата.
Това означава, че колкото по-малко витамин D имаме, толкова по-голям е рискът от развитие на рак. Слънчевата светлина е най-добрият източник на витамин D за нас.

 

7.Нощна работа

Обширните изследвания потвърждават, че нощната работа може да увеличи риска от развитие на рак.
Основният циркаден ритъм на нашето тяло (известен като "вътрешен" или "биологичен часовник") работи от редуването на светлината и тъмнината в околната среда. Работата по нощната смяна противоречи на естествения циркаден ритъм на нашето тяло.
Затова е силно препоръчително да спите на тъмно.

 

8. Пържени храни

Пърженето, печенето или печенето на храни с високо съдържание на нишесте над 120 ° C води до образуването на акриламид.
Учените смятат, че акриламидът може да увреди нашата ДНК и да причини рак.
Какво друго в нашата диета, освен акриламид, все още може да доведе до рак?
Пържено месо.

Но имаме и добри новини. При печене може да намалим количеството на канцерогените до 99% с няколко прости трика.

Ние намаляваме съдържанието на акриламид до минимум, пържейки, или ако печем и готвим на скара при високи температури само за няколко минути.

За да се сведе до минимум канцерогенното въздействие на месото, препоръчваме използването на маринати от оцет, доматено пюре и подправки, а не от захар, майонеза и кетчуп.

Така съдържанието на хетероциклични амини в месото намалява.

9. Заседнал начин на живот

Според анализ, направен през 2014 г. в Германия в Университета в Регенсбург, има връзка с повишен риск от развитие на рак и времето, което прекарваме в седнало състояние.

Изследователите заключават, че колкото по-неактивен е начинът на живот, толкова по-голям е рискът от развитие на рак. Особено рак на дебелото черво, рак на матката и рак на белия дроб. Рискът от рак се увеличава на всеки 2 часа в допълнение към заседналия живот.

Според последните препоръки на Американското раково общество (ACS), възрастните трябва да имат 150 минути умерено упражнение или 75 минути интензивно упражнение.

За деца се препоръчва 60 минути умерена или интензивна физическа активност всеки ден.

Всички онези, които имат заседнала работа, се препоръчва да се счупят на всеки 1,5-2 часа и да ходят поне 5 минути.

Колкото повече знаем за възможните причини за рак, толкова по-ефективно можем да предотвратим диагностицирането на рак.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft