Може да изглежда, че твърде много от нещо здравословно никога не е вредно. Много от нас попадат в капана да ядат, да речем, плодове и зеленчуци, без да осъзнават, че те могат да бъдат също толкова вредни, колкото захарта или натрият. За щастие можем да избегнем всички странични ефекти, като ядем умерено.
Ние открихме 6 храни, които могат да се превърнат от приятели във враг. Можете също да проверите други храни, само за да сте нащрек .
1. Банани
Яденето на твърде много банани може да причини кариес . Точно като захарта, този плод може да произведе увреждащи зъбите бактерии, които нараняват зъбния емайл. Но добрата новина е, че количеството захар в бананите е по-малко концентрирано. Може също да получите главоболие, тъй като зрелите банани са с високо съдържание на тирамин, което може да бъде причина за мигрена .
2 банана на ден се считат за здравословно количество.
2.
Ако преяждате с овес, е вероятно да изпитате подуване на корема и проблеми с движението на червата. А изследване показа, че симптомите на запек могат да бъдат значително намалени чрез намаляване приема на фибри. Нещо повече, яденето на твърде много овес ограничава усвояването на калций, магнезий и цинк. Освен това твърде много овес причинява наддаване на тегло , особено ако добавите твърде много гарнитури.
3- 6 лъжици на ден е здравословно, в зависимост от дневния си калориен прием.
3. Сирене
Големите порции сирене ви излагат на по-висок риск от сърдечни заболявания. Този тип храна е с високо съдържание на наситени мазнини, които са известни с това, че причиняват коронарна болест на сърцето . Сиренето също често причинява киселини поради хормона, наречен холецистокинин, който се отделя по време на хранене.
4. Ориз
Въпреки че оризът е вкусен, той всъщност съдържа много малко витамини. Ако ядете твърде много ориз, вие се лишавате от всички останали витамини. Това също кара нивата на инсулин да скачат . Най-важното е, че може да причини по-лошо умствено представяне поради излагане на ниско ниво на арсен .
Нормата обикновено е около 90 грама неварен ориз.
5. Броколи
Броколите съдържат тиоцианати, които водят до прекомерно производство на хормони на щитовидната жлеза. В резултат на това може да изпитате загуба на коса , подуто лице и други последици. Броколите също могат да причинят запушен нос и да провокират други алергии, като кожни обриви или сърбеж.
По-добре е да избягвате да консумирате повече от 4 чаши на ден.
6. Боровинки
Боровинките могат да понижат кръвната захар под нормалното, което е опасно за диабетиците. Плодовете също разреждат кръвта, така че бъдете внимателни, особено ако приемате някакви хапчета, боровинките могат да попречат на вашите лекарства. Може да забележите и задух или неравномерно дишане, тъй като боровинките са с високо съдържание на витамин К.
1 чаша боровинки е здравословно количество.
Преяждате ли със здравословни храни? Как устоявате на изкушението да ядете много?