Напоследък стана все по-модерно да се говори за биопродукти. Но, дали това, че един продукт е с надпис „био” го прави наистина такъв и заслужава ли си два пъти по-високата цена, която плаща потребителят за него е тема на много дискусии.
Едно от големите заблуждения при биохраните е съдържанието на витамини – повечето хора са убедени, че в биохраните има много повече витамини, отколкото в останалите продукти и дори това е нещото, което ги подтиква да си купуват основно такива.
Учени от Станфорд, обаче, развенчават мита за витаминозната биохрана .
Витамините и в двата вида продукти са едни и същи, тогава каква е разликата – това което учените откриват и описват в изследването е, че в биохраните няма никакви пестициди.
Е, в такъв случай, нормално е да си зададем въпроса дали си заслужава да си купуваме два или три пъти по-скъпи храни при положение, че витамините са еднакви във всички продукти?
Отново по мнение на станфордските учени, става ясно, че няма значение дали ядеш зеленчуци или плодове с етикет „био” или т.нар. обикновени – важно е само да си доставяш необходимото количество витамини за деня.
Но съществува и фактът, че „био” всъщност означава, че продуктите, зеленчуците, плодовете са произведени без никакви синтетични торове и без никакви пестициди, което само по себе си е достатъчно да започнем да се замисляме – това помага не само на нашето здраве , но и на околната среда .
И все пак цялата тази истерия по тези биохрани остава малко съмнителна и тук не става дума вече за това „био” ли са биохраните, а дали изобщо има разлика между тях и конвенционалните продукти и по-скоро - струват ли си двойните и тройни цени? На този етап маркетингът на компаниите с етикет „био” ни убеждава, че разлика има, предстои да видим до кога ще бъде така.