Ако никога не сте опитвали кифлички на пара , все още не знаете нищо. В Турция това ястие е много уважавано и се приготвя в големи количества.
В Германия те се приготвят чрез наливане на мляко, получаване на малко лепкави, почти варено брашно . Те се отличават с деликатен вкус и сякаш отгоре са покрити със замразен крем.
Редакцията ни ще ви сподели рецепта за турски кифлички от тесто с жива мая. Готвят се директно в тигана , под капак и са по- вкусни от всичко, което сте яли. Този домашен сладкиш се отличава със златистокафява кора и ефирна пухкава текстура
Съставките
Пшенично брашно 500 g
мая 50 g
Слънчогледово масло 200 мл
прясно мляко 240 мл
копър 10 g
сол 1 ч.л.
подготовка
Натрошете живата мая и я залейте с растително масло (150 мл). Добавете сол, мляко и разбъркайте добре.
Изсипете брашното в течната смес (за предпочитане на порции) и омесете меко тесто. Покрийте го и оставете да втаса, за да се удвои по обем.
Разделете тестото на 8 парчета. Оформете всяко от тях, придайте му овална форма и сложете в намазнена тава. Оставете тестото да почине за няколко минути, така че да втаса малко.
Поставете тигана на слаб огън и покрийте бъдещите кифлички с капак. Гответе до покафеняване отдолу до златисто кафяво. След това покрийте с пергаментова хартия и обърнете така, че хартията да е на дъното. Отново покрийте сладкишите и пригответе същото количество.
Извадете от тигана, извадете хартията и сложете сладкишите върху чинията. Намажете ги със слънчогледово масло, смесено с нарязан копър и сервирайте.
Маслената глазура ще стане още по-вкусна, ако я направите от разтопено масло и счукан чесън. Между другото, тези кифлички могат да бъдат направени и сладки: добавете 40-60 г гранули захар към тестото, а когато сервирате просто поръсете с пудра захар. Такива сладкиши са добри за чай, а в пикантната им версия са чудесни за супи. Препоръчваме да проверите и да се уверите сами!