Казват, че закуската е най-важното хранене за деня . Толкова банално, нали? Диетолозите и лекарите обаче не спират да препоръчват сутрин овесена каша за закуска. И знаете ли, работи! Например, това може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Ние ще ви представим 8 причини да започнете да ядете овес всеки ден.
Овесът трябва да бъде висококачествен, екологичен и без примеси и чужди частици. За да разнообразите вкуса на овесените ядки, добавете пресни плодове, ядки, канела, сметана или кисело мляко с ниско съдържание на мазнини.
1. Ще получите по-добра кожа.
Овесената каша е идеална за лечение на възпалителни състояния, като екзема или дразнене, а също така насърчава здравата кожа. Уникалните свойства на овесените ядки произтичат от наличието на голямо разнообразие от витамини и микроелементи в състава му. Цинкът помага за почистване на кожата и премахване на токсини и други вредни съединения.
Освен това ефективно стеснява порите и има подмладяващ ефект. Желязото е един от най-важните елементи за храненето и насищането на влагата в кожните клетки. Манганът премахва отока и възпалението, а също така насърчава бързото заздравяване на кожата след рани, натъртвания, изгаряния и други микро-наранявания. Магнезият нормализира кръвообращението и осигурява значително обновяване на кожните клетки.
2.
Една порция или около 8 супени лъжици овесени ядки , дава на тялото ви 15% от препоръчителното дневно количество протеин. Не забравяйте за витамин Е , антиоксиданти и глутамин , които спомагат за по-бързото регенериране на мускулните влакна.
3. Високи нива на антиоксиданти.
Овесът е богат на антиоксиданти, които помагат при сърбеж, възпаление и кръвно налягане. Те съдържат бета-глюкан , който понижава кръвната захар . Ефектът им се засилва с наличието на витамин С. Не е напълно случайно, че закуската комбинира портокалов сок с овесени ядки.
4. Ще бъдете пълни с енергия.
Овесените ядки са богати на въглехидрати и осигуряват повече енергия за тялото. Препоръчително е да консумирате леко сух овес, тъй като ще се чувствате по-дълго време удовлетворени, избягвайки нуждата от други храни.
5. Ще отслабнете.
Ежедневната консумация на овесени ядки помага за подобряване на метаболизма, ускоряване на загубата на тегло . Закуската на базата на овесени ядки за дълъг период от време ни позволява да се въздържаме от излишния прием на калории.
На бавни въглехидрати , които се съдържат в нея, ни позволяват да контролират апетита и тревожност и поддържане на нормални нива на кръвната захар. Хранителните вещества в него не само ускоряват метаболизма ни, но също така предотвратяват натрупването на мазнини и токсини в тялото и ни пречат да преяждаме.
6. Холестеролът ще намалее.
Овесът съдържа фибри, наречени бета-глюкан , които помагат за намаляване на холестерола в организма.
Благодарение на линолевата киселина и разтворимите фибри, съдържащи се в овесените ядки, помага за понижаване нивото на триглицеридите и лошия холестерол в кръвта. Тези хранителни вещества „почистват“ остатъците от мазнини от стените на артериите и предпазват тялото ни от развитието на такива сериозни заболявания като атеросклероза, инфаркт и инсулт.
7. Ще намалите риска от сърдечни заболявания.
Овесът е богат на добри здравословни мазнини и поддържа сърдечните клетки и кръвоносната система. Благодарение на антиоксидантите, присъстващи в овесените ядки, намалява вероятността от увреждане на стените на кръвоносните съдове от свободните радикали („залепване“) .
8. Ще се отървете от храносмилателните проблеми.
Експертите препоръчват да се ядат фибри всеки ден - навсякъде 25 до 35 грама - тъй като това е идеално за добро храносмилане . Само малка порция овес съдържа 1/5 от препоръчителния дневен прием на фибри.
Ето защо овесените ядки са идеални за ежедневието ви, да не говорим, че фибрите ще ви помогнат да поддържате правилното функциониране на червата и по този начин ще ви попречат да се напрягате.
Ядете ли овес всеки ден? Или може би ще започнете да ядете повече от него, след като прочетете тази статия. Кажете ни в коментарите!