Въпреки че може да се очаква, че по време на празници като Коледа и Великден членовете на кралското семейство ще поглезят небцето си с деликатеси като хайвер, миди или най-скъпите пържоли, реалността изглежда е различна.
Както отбелязва Дарън Макгрейди, известен готвач с богат опит в приготвянето на ястия за кралското семейство , празничната им трапеза е напълно обикновена и дори „малко скучна“.
„Всяка година една и съща храна. Те всъщност са скучни, когато става въпрос за тържества и празници. Не консумират шунка или нещо друго, а изключително традиционно пуешко месо“, разкри готвачът за британския „ОК!“.
Той готви за кралското семейство от около 15 години и е приготвял ястия за различни членове на семейството, от покойната кралица Елизабет II до принцеса Даяна.
„Всяка година приготвяхме по три пуйки. Единият беше за кралицата и нейното семейство в кралската трапезария, втората за детската стая и третата за около 100 души кралски персонал. По този начин всички се наслаждаваха на коледния обяд“, каза Макгрейди, добавяйки, че пуйката е била сервирана с картофено пюре, печени картофи, пълнени с кестени, салвия и лук.
„Винаги правехме сос от червени боровинки и различни зеленчуци – зеле, моркови и печени бели моркови“, каза Макгрейди и добави, че традиционно десертът се състои от коледен пудинг.
„Пудингът е приготвен с боровинки, а в царската трапезария пудингът се внася с пламък отгоре“, обясни готвачът.
Преди хранене кралицата обичала да пие аперитив, любимия й коктейл с джин, а бившият готвач добави, че членовете на кралското семейство са се наслаждавали на чаша сладко, ароматно бяло вино за коледния обяд.