Гостите обичат "да нападат" внезапно, особено роднините на мъжа ми! Всяка домакиня знае колко трудно е да се избере едно ястие, което да може да се получи лесно и с бързо достъпни продукти. То трябва да бъде вкусно, ароматно и, разбира се, необичайно - да има свой собствен вкус.
Днес ще споделя с вас рецепта, заимствана от испанската кухня. Просто бъдете подготвени за факта, че близките ще ви помолят да приготвяте това ястие отново и отново, и всички гости ще молят за рецептата.
СЪСТАВКИ
- 5 яйца
- 250 грама мляно свинско и говеждо месо
- 1 малка глава лук
- 150 мл бяло вино
- 4 супени лъжици доматен сос
- сирене на вкус
- сол и черен пипер на вкус
- зехтин или слънчогледово олио
СЪСТАВКИ ЗА СОС БЕШАМЕЛ
- 0,5 литра мляко
- 2 супени лъжици брашно
- 15 г масло
- зехтин
- сол, черен пипер и индийско орехче на вкус
ПОДГОТОВКА
- Сложете тиган на среден огън със зехтин или слънчогледово олио, загрявате тигана, и сложете плънката. Смачкайте всички бучки.
- Докато месото е розово, се нарязва лук и се добавя към плънката.
- Когато лукът започва да придобива златист оттенък, е време да добавите бялото вино. Намалете огъня и продължава да къкри говеждото месо, от време на време го разбърквате.
- Сварявате твърди яйца и ги почиствате от черупката.
- Нарежете яйцата на половина и премахвате жълтъците.
- Сега се пристъпва към подготовката на соса. Сложете тиган на слаб огън, добавете малко зехтин, за да стопите маслото в него. Добавете към сместа брашното, разбъркайте добре. Сега изсипвате в млякото постепенно, като разбърквате през цялото време съдържанието на тигана. Добавете подправките и продължавате да разбърквате, докато сосът не стигне до консистенцията на заквасена сметана.
- Поставете вареното говеждо месо в купа и жълтъците в нея. Добавете черпак от соса.
- Всичко се разбърква добре. Щедро запълвате белтъците и ги поставяте в контейнер за печене.
- Сипете всички остатъци от соса бешамел .
- Залейте с доматен сос и поръсете с настърган кашкавал. Естествено, с повече кашкавал, ястието ще има по-добър вкус.
- Загрейте фурната до 180 градуса и оставете да се пече в продължение на 10 минути.
Вече чувствам този аромат! Бон апети!
Оказва невероятно вкусно и сочно ястие. Разбира се, сосът може да купите в магазина. Можете също така всеки път да използвате различен сос за готвене, за да се даде нов вкус. Като цяло, това е широко поле за вашите кулинарни експерименти. Ако не разбирате нещо, погледнете това видео.