1 кг калмари
1 ч. л. ябълков оцет
2 с. л. зехтин
1 1/2 ч. ч. кисело мляко
2 скилидки чесън
2 филии хляб
50-60 орехови ядки
1/2 ч. л. сух копър
5 с. л. брашно
100-120 мл бира
олио за пържене
черен пипер и сол на вкус
бял пипер и сол на вкус
Ореховите ядки се запичат на сух тиган, след което се смилат в блендер.
Филиите хляб се начупват и се смилат в блендер заедно с чесъна, като се поръсват със сол и бял пипер.
Смлените орехи и хляб се смесват в купа, постепенно се прибавят киселото мляко, зехтинът и оцетът и се разбърква добре.
Почистените калмари се нарязват на шайби, подсушават се в салфетки и се овкусяват с черен пипер и сол.
В брашното за панировката с разбъркване се налива бирата. Прибавят се сол и копър и се бърка до получаване на еднородна каша.
Шайбите калмар се потапят в панировката и се пържат 5-6 минути в обилно количество нагорещено олио. Изваждат се върху салфетки, за да се отцедят от излишната мазнина.
Сервират се в порционна чиния заедно със соса и се овкусяват с лимонов сок.