Калцоне със спанак и козе сирене

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Пица
Калцоне със спанак и козе сирене
Калцоне със спанак и козе сирене
admin
Добавена от: admin
11997
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За 6 средно големи пици калцоне

За тестото:
3/4 чаша хладка вода
1/2 пакетче (около 1 ч.л.) активна суха мая
1 1/2 чаши бяло брашно
1/2 чаша пълнозърнесто брашно
3/4 ч.л. сол
1 с.л. зехтин

За плънката:
1 с.л. зехтин
2 големи (или 3 малки) стръка пресен лук, почистени и разполовени по дължина, след което нарязани на парченца
1 голям стрък пресен чесън, нарязан
250 гр. (1 1/2 връзки) спанак, добре измит (може и с дръжките)
170 гр. прясно козе сирене
110 гр. (около 1 чаша) настъргана гауда (най-добре козя) или друго меко сирене, например моцарела
1 с.л. нарязан пресен майоран
1/8 ч.л. сол (или на вкус)

За намазване:
зехтин
едра морска сол – за поръсване

Приготвяне на тестото:
Сложете топлата вода в купата на миксера и поставете приставките за тесто. Поръсете отгоре маята и оставете да се захване за 10-тина минути. Прибавете към сместа с маята двата вида брашно, солта и зехтина и омесете на умерена степен, докато сместа се се събере на тесто, след това месете още 10-тина минути. Трябва да се получи твърдичко тесто (по-твърдо от обикновеното тесто за пица), което се събира около куките за тесто.
Прехвърлете тестото в леко намазнена купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете да втасва на топло, докато удвои обема си (около 1 – 1 ½ часа).

Час преди да започнете печенето, оставете само долната решетка във фурната и включете на най-висока степен.

Докато тестото втасва за първи път, пригответе плънката:
Загрейте олиото в широк съд на умерен огън. Прибавете пресния лук и чесън и голяма щипка сол. Задушете ги до омекване – около 10 минути. Махнете от огъня и оставете настрана. Междувременно напълнете дълбок тиган с вода и оставете да заври. Пригответе отделно ледена баня и оставете настрана. Пуснете спанака във врящата вода и го варете около 1 минути, докато стане светло зелен и омекне. Отцедете спанака и го пуснете в ледената баня за минута-две, след това изстискайте цялата течност от него – трябва да се получи малка купчина. Сложете я върху дъска за рязане и я накълцайте на едро.
В средно голяма купа смесете задушените лук и чесън със спанака. Прибавете сирената, майорана и солта, опитайте и добавете още сол, ако прецените. Разпределете плънката на 6 еднакви порции.


Приготвяне и печене на калцонето:
Нарежете 2 листа пергаментова хартия на 6 четириъгълника с размери приблизително 20х15 см. и оставете настрана.
Обърнете втасалото тесто върху леко набрашнен плот и леко го натиснете, за да излезе въздуът. Нарежете тестото на 6 еднакви парчета с остър кухненски нож. Оформете всяко парче на топка. Оставете ги настрана и покрийте с прозрачно фолио. Оставете ги да почиват 10-20 минути, но не по-дълго.
Вземете една топка от тестото и поставете върху леко набрашнения плот. С точилка разточете на кръг с диаметър 15-18 см. Тестото е еластично, така че трябва да го разтягате добре, за да се оформи.
Поставете една порция от плънката в долната половина на кръга и я размажете равномерно по цялата половина от тестото, като оставите около 2 см. бордюр. Прегънете горната половина тесто върху плънката, оставяйки 1 см. от долната част да се подава. С върха на пръстите си притиснете ръбчетата на тестото около плънката и надолу към долната половина тесто. Прегънете нагоре оставеното свободно ръбче тесто (1 см.) и оформете бордюр, притискайки добре с пръсти. Сложете калцонето върху парче хартия за печене и изрежете излишната хартия, като оставите около 2 см. бордюр наоколо.
Повторете с още 2 топки от тестото. Направете по три разреза (около 5 см. дълги) в горния край на приготвените калцоне. Намажете пиците добре по повърхността и страните със зехтин и поръсете всяка с щипка-две едра сол.
Поставете пиците, заедно с хартията под тях, върху тавичка и ги пъхнете в загрятата фурна. Печете до златист цвят и докато плънката забълбука – около 12-15 минути, след това ги извадете с щипци (все още върху хартията) върху дъска. Оставете ги да изстинат няколко минути, преди да поднесете.
Докато първите три калцоне се пекат, оформете и след това изпечете и останалите три.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft