брашно - 200 г
яйца - 2 бр.
олио
сол
кайма - 500 г, 50/50 свинска и телешка
лук - 2 глави ситно нарязани
моркови - 1 брой
чесън - 2 скилидки
бульон - 1 кубче зеленчуков
домати - 450 г смлени, може и от консерва
вино - 1 чаша бяло сухо
захар - 1 ч.л.
сол
черен пипер
яйца - 1 брой
босилек
майорана
кашкавал - 300 г настърган
пармезан - 1/4 ч.ч.
От първите четири съставки се замесва твърдо тесто и се оставя да почине 30 минути, поръсено с брашно и похлупено с купа.
Разточва се тънка кора и се режат квадрати със страна 14 см. В плитка широка тенждера се пускат във вряща подсолена вода по 2 квадрата. Вадят се с решетеста лъжица и се поставят върху навлажнена кърпа.
Нарязаните на ситно лук, чесън и морков се задушават в сгорещена мазнина за кратко. Добавя се каймата и се бърка с дървена лъжица. Добавя се кубчето бульон, виното, доматите, захарта.
Сосът къкри така поне 30 минути, посолява се, добавят се и босилека и майораната.
Сосът се оттегля от котлона, оставя се да изстине, след което се добавят 1 яйце, кашкавала и целия пармезан. Разбърква се с дървена лъжица и с него се пълнят канелоните като се навиват на руло или се оформят пликове. Подреждат се в намазнена тава и се заливат с остатъка от соса.
Ястието се пече в предварително загрята фурна 180 градуса около 35-40 минути.