за канолите:
2 ч. ч. брашно
1 с. л. захар
1 ч. л. какао
½ ч. л. канела
½ ч. л. сол
1 ч. л. ябълков оцет
½ ч. ч. марсала или друго десертно вино
3 с. л. зехтин
1 белтък
2 ч. ч. олио за пържене
за пълнежа:
1 ч. ч. рикота
½ ч. ч. пудра захар
1 ч. ч. заквасена сметана
2 с. л. захаросани портокалови корички или 1 ч. л. настъргана портокалова кора
2 с. л. стафиди
2 с. л. шоколад, нарязан на ситно
1 с. л. портокалов или друг ликьор или бренди
4 с. л. ситно счукан шамфъстък или други ядки
В купа се смесват брашното, захарта, какаото, канелата и солта. В сместа се прави кладенче и в него се сипват оцетът, виното и зехтинът. Омесва се меко тесто. Меси се най-много 2 минути. Увива се с фолио за свежо съхранение и се слага в хладилника за 2 часа.
Тестото се разделя на две части и се разточва на много тънък лист. С форма за сладки или с чаша с тънък ръб се изрязват кръгчета с диаметър 7-10 см и се навиват на цилиндри около метални тръбовидни форми. Залепват се с малко белтък. Ако не разполагате с метални форми, можете да използвате сухи канелони или завити на цилиндър алуминиеви капачки от буркани.
Канолите се пържат заедно с формите за 3-4 мин. в 4 см загрято олио, докато порозовеят от всички страни. Още докато са топли, се отстраняват формите и канолите се оставят да изстинат.
Рикотата се разбива за 1 мин. с миксер, добавя се захарта и се разбива още 1 мин. Слага се сметаната и отново се разбива. Добавят се стафидите, портокаловите корички, шоколадът и ликьорът.
Канолите се пълнят с крема от двете страни и се потапят в ядките. Поръсват се с пудра захар и се поднасят.