Идва най-пъстрият сезон от годината - есента, която ни носи най-сладкия си дар - ябълката.
Истинска класика в кулинарните предложения на есента са сладкишите с ябълки . Днес сме ви приготвили едно чудно изкушение - каприз с ябълки .
В основата на този десерт е блатът (част захар, част брашно, яйца и щипка сол). Най-важното е как да разбиете яйцата. Колкото по-добре го направите, толкова повече тестото ще се напълни с кислород, което означава, че ще бъде по-пищно, поресто и въздушно. Ако не успеете с тестото, сложете 3 грама бакпулвер. Мнозина добавят 1 пакетче ванилия в тестото, но това не е задължителна съставка.
Този ябълков каприз страшно се страхува от вода. Ако тестото или тавата са мокри, няма да ви се получи. Някои домакини поръсват тавичката отдолу с грис, галета или брашно за хрупкава коричка. Можете да добавите към ябълковия пълнеж кайсии, праскови, круши, банани, сладки или кисели горски плодове или стафиди. Ето как се прави този изкусителен ябълков сладкиш :
Ябълков каприз
Продукти:
5 яйца
200 гр.захар
160 гр.брашно
1 кг ябълки (кисели)
2 супени лъжици картофено нишесте
2 чаени лъжички канела
щипка сол
1 пак.ванилова захар (може да не използвате)
3 гр.лимонов сок
1 чаена лъжичка ванилова захар
За намазване:
30 гр.захар
50 гр.масло
Приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар с миксер.
След това прибавете яйцата към пресятото брашно, смесено със солта, и разбъркайте много добре с тел. Тестото трябва да се получи кремообразно и да е добре разбито.
Почистете ябълките от семето, обелете ги и ги нарежете на малки парченца. Оваляйте филийките ябълки в смес от канела и нишесте, и поръсете с лимонов сок.
Намазнете тавичка с диаметър 26 см с олио и поръсете с брашно, грис или галета.
Изсипете 1/3 от тестото във формата, след което разпределете част от ябълките върху тестото.
След това отново равномерно залейте ябълките с останалото тесто, наредете отгоре останалите ябълки, намажете ги с разтопено масло и поръсете със захар.
Сложете тортата в предварително загрята фурна, печете на 180 ° C за 45 минути. Готовността на каприза може да се провери с дървена клечка за зъби - трябва да излезе суха.