1 л. прясно мляко
1 ч.ч. грис
4 яйца
1/2 опак. масло
1 ч.ч. захар
4 с.л. захар
1 опак. ванилия
1 ч.ч. череши
1 с.л. коняк
2 с.л. черешов топинг
Време: 90 минути
Прясното мляко (1 л.) се сварява заедно с част от захарта (1 ч.ч.) и ванилията. Щом заври, се добавя грис (1 ч.ч.) и се разбъква, докато се сгъсти. Снема се от котлона и се оставя леко да се охлади.
Добавя се маслото (1/2 опак.), нарязано на кубчета и се разбърква. Следват жълтъците (4 бр) и пак разбъркване. Добавя се конякът (1 с.л.) и пак се бърка. Белтъците (4 бр) се разбиват на твърд сняг и се прибавят с леко бъркане към тестото за пудинга. Черешите (1 ч.ч.) се нарязват на половинки и се маха костилката. Добавят се към сместа прибавят и пак се разбърква.
Форма за печене се поръсва със захар (4 с.л.) и се слага в горещата фурна. Щом захарта се карамелизира, формата се изважда от фурната и се върти над мивката така, че карамелът да облее равномерно стените на съда.
Млечно-грисовата смес се изсипва във формата и се слага във фурната. Пече се до пълна готовност.
Формата се изважда от фурната. Захлупва се с подноса, върху който ще остане пудингът. Обръща се и след като печеното изделие напусне формата, тя се отстранява.
Пудингът се поднася нарязан на парчета, поръсен с кокосови стърготини. По желание може да се полее с черешов топинг.
По тази рецепта може да се приготви пудинг и с други плодове. А ако вместо с грис, млякото се свари с ориз, ще се получи чудесен оризов пудинг. Разбира се, при него ползването на канела е за предпочитане, а подходящият топинг е шоколадов или карамелен.