10 меки карамелени бонбони (60 гр) - Лакта или подобни
130 гр настърган шоколад
150 гр захар
малко сол
пакетче ванилена захар
6 с.л. олио
2 с.л. кисело мляко
2 яйца
2 с.л. ром
200 гр брашно
2 ч.л. бакпулвер
Фурната се загрява на 180 градуса. В гнездата за мъфини се слагат хартиени кошнички. Карамелените бонбони се нарязват.
Шоколадът се разтопява на водна баня. Захарта, солта, ванилията, олиото и киселото мляко се разбиват добре, след което към тази смес се добавя разтопеният шоколад, а след това яйцата и ромът. Обърква се много добре.
Брашното се смесва с бакпулвера и постепенно се добавя към сместа, без да се бърка прекалено (колкото да се съединят сухите и влажните съставки). Добавят се и 2/3 от парченцата карамел, и тестото се разпределя в намазнените хартиени кошнички. Поръсват се с останалите парчета бонбони и мъфините се пекат около 30 минути. Фурната се изключва, мъфините се оставят да починат вътре около 5 минути, след което се изваждат от фурната и се оставят да изстинат напълно.
Украсяват се по желание.