Карамелено изкушение: Вихрушка от вкусове и аромати, тази торта е фантастичен завършек на всеки празник

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Карамелено изкушение: Вихрушка от вкусове и аромати, тази торта е фантастичен завършек на всеки празник
Карамелено изкушение: Вихрушка от вкусове и аромати, тази торта е фантастичен завършек на всеки...
12232
Карамелено изкушение: Вихрушка от вкусове и аромати, тази торта е фантастичен завършек на всеки празник
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Необходими продукти

За блата:

150 грама ронливи карамелени бисквити
1/2 чаена чаша орехови ядки
1/2 чаена чаша кафява захар
3 супени лъжици безсолно краве масло плюс малко за намазване
кленов сироп или бита сметана за поднасяне

За глазурата:

1,5-2 чаени лъжици краве масло (безсолно)
1 супена лъжица кафява захар
1/2 чаена лъжица ванилова захар
За плънката:

600 грама извара
120 грама крема сирене
2 яйца
по 6 супени лъжици течна сметана с 33-35% масленост и с 20% масленост
1 чаена чаша кафява захар
1 супена лъжица картофено нишесте (с връх)
сок от 1/2 лимон
 

Начин на приготвяне:

Смесете натрошените бисквити и смлените орехи, добавете захарта, разтопеното и леко охладено масло. Полученото тесто сложете в подмазана кръгла форма с диаметър 22-24 сантиметра, като го притиснете към дъното и стените на съда.

Приберете в хладилника за час, а междувременно направете плънката.

Прокарайте изварата през сито и изсипете в съда на блендер. Добавете крема сиренето, яйцата, високо- и нискомаслената сметана, кафявата захар, картофеното нишесте и налейте сока, изцеден от половин лимон.

Разбийте съставките до еднородност и изсипете крема върху вече стегналия карамелен блат.

Изпечете десерта (при температура на фурната от 200 градуса) за около 25 минути. За това време пълнежът трябва да остане леко течен в средата.

Изчакайте тортата да се охлади до стайна температура (около час и половина), след което поставете в хладилника, за да се изстуди.

Пригответе глазурата.

В малък съд смесете маслото с двата вида захар и налейте две чаени лъжици вода. Варете комбинацията в продължение на 1-2 минути, като бъркате непрекъснато.

Щом се охлади малко, полейте студената торта с нея.

Поднесете десерта с кленов сироп и/или бита сметана.

Да ви е сладко!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft