400 гр. домати
3 с.л. кафява захар
3 скилидки чесън
4 зърна кафе, фино смлени
1 с.л. зехтин
30 гр. кедрови ядки (запечени предварително на сух тиган)
1 голяма платка бутер тесто (270 гр.)
няколко листенца босилек
малко прясна мащерка (по желание)
сол и прясно смлян черен пипер
1 кофичка пълномаслено кисело мляко
Нарежете доматите на шайби около 1 см. широки, като махнете частта около дръжката. Отделете по възможност и семките от вътрешността на доматите. Намажете форма за тарт (пай) със зехтина и наръсете с кафявата захар. Разпределете отгоре смлените кафени зърна и кедровите ядки. Подредете резените домати в кръг отгоре. Нарежете чесъна на много малки резенчена и разпръснете върху доматите. Поръсете със сол и черен пипер на вкус. Ако ще използвате мащерка или други подправки, поръсете и тях върху доматите.
Изрежете тестото във формата на пая и сложете тестения кръг върху доматите. Набодете с вилица. Поставете в загрята фурна на средната скара и печете около 50 минути на умерена фурна.
Накълцайте ситно листенцата босилек (заделете малко за декорация) и ги смесете с киселото мляко и щипка сол.
Щом изтече времето за печене, оставете тарта още 6 минути във формата да се охлади, след което го обърнете върху поднос или подходяща чиния.
Поднесете леко топъл, поръсен с останалия босилек и овкусеното кисело мляко.