По време на менопаузата стойностите на женския хормон естроген намаляват и рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания се увеличава.
Естрогенът има защитна роля в женското тяло, тъй като спомага за поддържането на еластичността на кръвоносните съдове, намалява нивото на лошия LDL холестерол и повишава нивото на добрия HDL холестерол. Когато нивата на естроген спадат, тази защита намалява, което води до повишен риск от атеросклероза и сърдечни заболявания , казват кардиолозите.
В този случай омега-3 мастните киселини могат да играят ключова роля, тъй като осигуряват допълнителна защита, като регулират стойностите на мазнините, намаляват възпалителните процеси и риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Снимка: pixabay
Омега-3 мастните киселини понижават триглицеридите: Високите нива на триглицериди са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания.
Намаляват холестерола: Омега-3 мастните киселини повишават нивата на добрия HDL холестерол и понижават новия лош LDL холестерол, което помага за предотвратяване на атеросклероза.
Намаляване на възпалението: Това може да помогне за предотвратяване на увреждане на кръвоносните съдове и намаляване на риска от сърдечни заболявания
Те регулират сърдечния ритъм и намаляват риска от аритмии : Това е особено важно за жени в менопауза, които са изложени на повишен риск от развитие на сърдечни проблеми.
Най-добрите естествени източници на омега-3 мастни киселини са в храни като рибено масло, мазна риба, ленено семе, семена от чиа и ядки.