картофи - 1 кг
сол
черен пипер
масло - 2 с.л.
индийско орехче - на вкус
сирене - 2 с.л.
шунка - 150 г
кашкавал - 100 г
яйца - 4 броя твърдо сварени
брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
мазнина - 2 с.л.
сол - 1 щипка
вода - 1 к.ч.
Сварете в подослена вода картофите, обелте ги и ги намачкайте. Разбъркайте пюрето със сол, черен пипер, маслото, малко настъргано индийско орехче и натрошеното сирене. Отделно нарежете на ситно шунката, кашкавала и твърдо сварените яйца. Разбъркайте добре.
От брашното, 2 с.л. мазнина, щипка сол и 1 к.ч. вода замесете тесто и го разделете на две. Разточете на 2 кори според големината на тавичката, в която ще опечете картофената пита. Едната кора направете малко по-голяма.
Сложете в намазнената тавичка по-голямата кора и също я поръсете с мазнина. Краищата й трябва да излизат от периферията на тавата. Разстелете половината от картофеното пюре и го поръсете със сместа от шунка, кашкавал и яйца.
Покрийте сместа с останалото пюре, сложете малката кора и прегърнете върху нея краищата на по-голямата двойна кора. Сложете питата да се пече за около 40 минути в предварително загряна силна фурна.